Edward Snowden. Foto: Gage Skidmore/Wikimedia Commons

Anker lagmanns=rettens Snowden-avvisning

Norske PEN vil at spørsmålet om Edward Snowden kan komme til Norge for å motta pris uten å risikere utlevering skal behandles av Høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen for anken er avslag i både tingretten og lagmannsretten på ønsket om en garanti for at Snowden ikke vil bli utlevert fra Norge til USA. Den amerikanske varsleren skulle etter planen bli tildelt Ossietzky-prisen 18. november som organisasjonen PEN deler ut i Norge.

Både Snowden selv, Norsk PEN og flere medieorganisasjoner mener norske domstoler kan avgjøre på forhånd at det varsleren ikke skal pågripes og utleveres fra Norge, men dette har domstolene avvist at de kan behandle.

– Det vil være en skam for rettsstaten Norge hvis Justis- og beredskapsdepartementet rettslig stopper Snowdens trygge reise til landet for å motta Ossietzkyprisen 2016, en høythengende nordisk ytringsfrihetspris, sier leder i Norsk PEN, William Nygaard.

Snowden befinner seg for tiden i Russland og vil uansett delta på markeringen av Fengslede forfatteres dag 18. november via videolink fra Russland.

– Norsk PEN har besluttet at tildeling av Ossietzky-prisen 2016 til Edward Snowden må utsettes til 7. juni 2017, skriver Norsk PEN i en uttalelse.

Det blir nå opptil Høyesteretts ankeutvalg å avgjøre om saken skal prøves av Høyesterett.

Les også: Lagmannsretten avviser Snowdens anke

Powered by Labrador CMS