VOLDSDRAMA: Den norske frilansjournalisten Anders Sømme Hammer er der det skjer i Kairo. Fredag tok han dette bildet etter at en kule hadde streifet mannens hode. Foto: Anders Sømme Hammer
VOLDSDRAMA: Den norske frilansjournalisten Anders Sømme Hammer er der det skjer i Kairo. Fredag tok han dette bildet etter at en kule hadde streifet mannens hode. Foto: Anders Sømme Hammer

Angriper utenlandske journalister i Egypt

Hæren pågrep Anders Sømme Hammer og slettet bildene hans.

Den kjente frilansjournalisten befinner seg midt i urolighetene i Kairo, der han de siste tre ukene har formidlet dramatikken for NRK, Dagsavisen og TV 2. I tillegg legger han løpende ut meldinger på Twitter (@andershammer) og på Facebook.

Sømme Hammer har jobbet i Afghanistan i seks år og er vant til voldshandlinger og blodsutgytelser.

– Men det som skjer i Egypt nå er langt mer dramatisk. Den siste uka har det vært borgerkrigslignende tilstander her, sier han til Journalisten.

Journalister drept

Minst to utenlandske journalister ble drept i urolighetene i forrige uke, blant dem den engelske kameramannen Mick Deane fra Sky News. Også den egyptiske journalisten Habiba Ahmed Adb Elaziz fra avisa Xpress ble drept i Kairo onsdag.

Lørdag formiddag skrev Sømme Hammer på Twitter at han ble stanset og pågrepet av den egyptiske hæren.

“Jeg ble pågrepet nå av militæret utenfor al Fath-moskeen som er omringet. De slettet bilder. Men jeg har egyptisk pressekort og fikk tatt nye”.

Truet av mobb

Søndag la han følgende beskrivelse ut på Facebook:

“De tok kameraet mitt og slettet bildene mine. Jeg ble løslatt igjen fordi jeg har gyldig egyptisk pressekort, men fire andre utenlandske journalister ble ført bort i militærkjøretøyet. Senere på dagen ble jeg truet av en aggressiv mann med klubbe. Og like etter kom en annen bølle med en stor kniv som han pekte mot brystet mitt for å vise at han ville bruke den hvis jeg tok bilder. Andre journalister ble banket opp, flere ble arrestert, og kolleger som er blitt bortført av mobb, etterlyses nå på Twitter og Facebook”.

 Studerte brorskapet

Den erfarne utenriksjournalisten kjenner Egypt bedre enn de fleste utenlandske kollegene som nå befinner seg der. I forbindelse med studier i 2003 gjorde han feltarbeid på Det muslimske brorskapet, noe som har bidratt til at han har et bredt kontaktnett i landet.

 – Jeg reiste egentlig ned hit for å lage en større reportasje for Samtiden. For en måned siden fikk jeg ganske dramatiske meldinger fra folk jeg kjenner her. De ventet at demonstranter kunne bli massakrert.

– Voldsomme hendelser

Sømme Hammer betegner det som skjer i Egypt som svært dramatisk.

– Jeg har opplevd i alt 15 angrep i Afghanistan, både selvmordsangrep, veibomber, bakholdsangrep og noen gatekamper. Men her i Egypt ser jeg mer voldsomme hendelser. Det er gatekamper og skyting i mange timer om gangen, med ekstremt kaotiske forhold i områdene der det kjempes. Foreløpig har jeg vært tett på tre voldsomme angrep midt i Kairo.

– Virker det som om landet allerede er inne i en borgerkrig?

– Det ser ut som en borgerkrig når kampene pågår. Onsdag i forrige uke var det helt ekstremt. Da så store områder i Kairo ut som en slagmark. Vi kan ikke definere situasjonen som en borgerkrig per i dag, men det kan være at det går i den retning.

Feilinformasjon

– Opplever du at det er forsvarlig for journalister å jobbe i Kairo nå?

– Ja, det gjør jeg. Jeg mener det er viktig at vi er her nå. Det er umulig å rapportere uten å se selv hva som skjer. Det kommer hele tiden veldig mye propaganda, feilinformasjon og løgn fra alle hold i konflikten. Jeg har for eksempel ikke sett mange demonstranter med skytevåpen, slik myndighetene hevder.

Sømme Hammer opplevde at det ble en dreining fredag og lørdag, i form av en kampanje mot utenlandske journalister.

– Veldig mange utenlandske journalister ble angrepet, plaget, banket opp, ranet og pågrepet. Noen er fortsatt borte.

Prøver å skremme

Han mener det er åpenbart at hæren og myndighetene, med støtte fra sivil mobb, prøver å skremme de utenlandske journalistene inn på hotellrommene og ut av landet.

Sømme Hammer ble selv pågrepet av politiet i en kort periode sist onsdag, og altså på nytt av militæret på lørdag. Denne gang i om lag en halv time. Han opplever at hæren er ute etter journalister som opererer uten egyptisk pressekort.

“Jeg så fire utenlandske journalister sitte i et militærkjøretøy. Ser ut som om de vil arrestere alle som ikke har egyptisk pressekort i dag”, skrev han på Facebook søndag.

– Kan bli patetisk

Sømme Hammer understreker at han egentlig synes det kan bli patetisk når journalister som frivillig drar inn i en konflikt, rapporterer om trusler mot dem selv. Han mener at det mest alvorlige er de mange ubevæpnede sivile som blir drept og skadd.

Han har selv god kontakt med den norske ambassaden i Kairo.

– Men det er ikke noen grunn til å tro at jeg kommer til å bli en sak for ambassaden eller UD. Jeg har papirene mine i orden og fornyer det egyptiske pressekortet mitt hver uke, slik jeg er pålagt å gjøre. Jeg er ikke redd hvis jeg blir arrestert av sikkerhetsstyrkene. Kampene er mye mer skremmende.