Aftenposten-søksmål kan havne i Tyskland

Rettslig sak i Norge er stanset i påvente av avgjørelse fra Tyskland.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aftenposten ble i fjor saksøkt for opp mot 1,1 millioner kroner av tyskeren Berry Smutny, som mistet jobben som toppsjef i romfartsselskapet OHB-System etter et oppslag i avisen.

Wikileaks-lekkasjer

Nylig avgjorde Borgarting lagmannsrett å stanse den norske saken i påvente av om tyske domstoler kommer fram til at de vil behandle saken.

– Slik vi ser det er skadestedet og publiseringen i Tyskland. Han hadde jobben i Tyskland, og mistet den der, sier Smutnys norske advokat, Eirik Djønne.

Det var i januar i fjor at Aftenposten, ifølge BBC News, ved hjelp av Wikileaks-lekkasjer siterte Smutny på at romprosjektet «Galileo er en dum idé som i hovedsak tjener franske interesser».

Senere ble mannen sparket som administerende direktør, noe som skjedde til tross for at Smutny benektet uttalelsen. 

Venter på Tyskland

Den rettslige siden av saken startet da Aftenposten i mai i fjor gikk til Oslo forliksråd for å få en avgjørelse på at Smutny ikke har noe erstatningskrav mot avisen. 

Ifølge den ferske dommen fra lagmannsretten innstilte forliksrådet saken i november fordi de mente saken ikke egnet seg der. 

Samtidig som saken lå i forliksrådet stevnet Smutny Aftenposten for tyske domstoler. Da Aftenposten etter avgjørelsen i forliksrådet tok ut stevning for Oslo tingrett i november hadde tysk rett fremdeles ikke avgjort om saken kan behandles der.

Aftenposten anker

Smutny fikk medhold både i tingretten, og nå nylig altså i lagmannsretten, om at de norske saken stanses inntil den tyske domstolen har avgjort om saken kan behandles der.

Aftenpostes advokat Vidar Strømme har overfor Finansavisen, referert av NTB, varslet at saken vil ankes til Høyesterett.

Powered by Labrador CMS