LITTERATURHUSET: Nye IJ har siden i fjor sommer vært lokalisert på Litteraturhuset i Fredrikstad. Her fra et valgkurs. Foto:Leif Danielsen
LITTERATURHUSET: Nye IJ har siden i fjor sommer vært lokalisert på Litteraturhuset i Fredrikstad. Her fra et valgkurs. Foto:Leif Danielsen

36-åring blir ny IJ-leder

Eivind Andres Lid kommer fra redaktørstolen i Glåmdalen.

Det er Institutt for Journalistikk (IJ) som melder om ansettelsen i en pressemelding. Der heter det at alle de seks søkerne til lederjobben i IJ var inne til intervju, og at det var krevende for styreleder Reidun Kjelling Nybø og ansettelsesutvalget å velge ny leder blant kandidatene. 

Fersk toppledererfaring

– Toppledererfaring og fersk erfaring med omstilling og utvikling var de viktigste årsakene til at vi valgte Eivind Andres Lid, begrunner Nybø valget av 36-åringen med, ifølge meldingen.

Overfor Journalisten utdyper hun at Lid passet godt til stillingsutlysningen, at han er fremoverlent, har et digitalt hode, og at han brenner for journalistikk. 

– Han vet hvor skoen trykker. Han kjenner til hvilke behov journalister og redaktører har for kompetanseutvikling. Det er viktig med tett dialog med bransjen, og han har fersk erfaring, sier Nybø.

Klassiske disipliner

Når den nye IJ-lederen begynner i jobben er ikke klart ennå. Trolig blir det til sommeren. Inntil videre ledes instituttet av avtroppende leder Frode Rekve.

Den påtroppende sjefen sier at han i første omgang vil bruke tid på å bli kjent med de ansatte og organisasjonen. Men han kan allerede nå dele noen av tankene han har for etterutdanningsinstitusjonen:

– Det er å utvikle kurstilbudet i takt med endringene i mediebransjen. Det går jo bare fortere og fortere. Jeg tror det er viktig å fortsette med de klassiske disiplinene og grunnleggende journalistikk som intervjuteknikk og å skrive godt. Det viser seg som veldig viktig fordi det er det folk etterspør, sier Lid. 

Omstilling

Han var den yngste av søkerne, men har 15 års erfaring som journalist og redaksjonell leder. Han kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør og daglig leder i Glåmdalen på Kongsvinger. Her har han vært siden 2011.

Han har tidligere erfaring som nyhetsredaktør, utviklingsredaktør, journalist, kanalsjef og vaktsjef i Smaalenenes Avis i Askim.

IJ har den siste tiden gjennomgått store omstillinger. Siden 2009 er hele staben halvert fra 20. Og i fjor solgte instituttet sitt gamle bygg og flyttet til Litteraturhuset. Der har de kontrakt fram til 2018.

Den offentlige støtten er også trappet ned de siste årene - fra 8,5 millioner kroner til fem millioner kroner for inneværende år. 

De andre søkerne var Tore Bollingmo fra Ditt Oslo, Ragnhild Kristine Olsen fra Amedia, Steffen Fjærvik fra NRK, Knut Falchenberg fra Schibsted og Lill Kristin Syversen fra Aller.