Truede mexicanere til Dok: 11

To fotografer fra den drapsrammede avisa El Diario er invitert til fotofestivalen Dok: 11.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har avtalen så å si i boks, jeg regner med at dette går i orden, sier Terje Bringedal, leder i Pressefotografens Klubb, som arrangerer fotofestivalen.

Redaksjonen i El Diario, som holder til i Juarez i Mexico, jobber under svært farlige forhold. Rivaliserende narkobander tyr til drap, trusler, pengeutpressing og kidnapping i kampen om kontrollen. Journalister og fotografer er målrettede ofre, og flere er blitt drept eller skadet. Etter at fotografen Luis Carlos Santiago (21) ble skutt og drept, og kollega Carlos Sanches hardt skadd nå i september henvendte redaktøren Gerardo Rodriguez seg direkte til kartellene på lederplass. » Hva vil dere ha? Hva vil dere skal vi publisere?» spurte den sinte og fortvilte redaktøren.

Situasjonen i Mexico og knebling av pressen blir nå tema for debatt på Dok: 11.

– De to fotografene vil fortelle sin historie den første dagen, sier Bringedal.

–––––-

Les Journalistens store reportasje om El Diario

–––––-

Mange kvinner

Programmet byr ellers på mange sterke navn. Danske Thomas Lekfeldt viser sitt prisbelønte prosjekt om lille kreftsyke Vibe og hennes familie. Årets pressefotograf i Sverige, Pieter Ten Hoopen, vil både vise bilder og holde workshop, Andrea Star Reese, som var en av utstillerne i Perpignan sist, viser prosjektet «The Urban Cave». Et annet hett navn fra Perpignan, Stephanie Sinclair, kommer med sitt prisbelønte verk om den omstridte og lukkede mormonsekten Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige.

Også amerikanske Carolyn Drake og polske Justyna Mielnikiewicz har sagt ja til invitasjonen fra PK. Sistnevnte vant i 2009 Canon Female Award for langtidsprosjektet om Sør- Kaukasus. Sist, men ikke minst, er Bringedal stolt over å kunne presentere Eugene Richards.

– Han er jo den største guruen av alle for veldig mange fotografer. Han har en fantastisk fortellerteknikk og er en herlig person. Jeg har møtt ham flere ganger, sier Bringedal.

Innflytelse

Fjorårets store trekkplaster, Nan Goldin, beveger seg over i kunstfotolandskapet.

– Men innenfor dokumentarfotografi, som vi driver med, er Richards større.

Gjennom en lang karriere har sosial nød og urettferdighet vært et gjennomgangstema for Richards. Hans genuine engasjement har gjort han til en av vår tids mest innflytelsesrike dokumentarfotografer. I tillegg til å vise bilder og fortelle om prosjektene sine, skal han holde workshop for en liten gruppe.

Dok: 11 finner sted på Litteraturhuset i Oslo, 16.–19. mars 2011.