Atle Jørstad.
Atle Jørstad.

Politiet tok pressekort

Uhørt, mener NJ.

Publisert Sist oppdatert

ABC Nyheters Atle Jørstad rykket torsdag kveld ut til opptøyene i Hausmanns gate i Oslo. Han fotograferte demonstrantenes konfrontasjon med politiet, og da situasjonen hadde roet seg litt, ønsket han å få noen kommentarer fra innsatsleder. Dermed måtte han innenfor sperringene politiet hadde satt opp.

– Jeg viste fram pressekortet mitt for å komme meg inn bak sperringene, og det gikk helt greit, forteller Jørstad.

Utgått

Mens han står og venter på at innsatslederen skal bli tilgjengelig, kommer en ny tjenestemann bort til ham og ber om å få se pressekortet. Nok en gang viser Jørstad fram kortet sitt, men hadde glemt å se på datoene på kortet.

– Tjenestemannen sa at det var utgått på dato og tok det med seg. Han ville ikke høre på meg da jeg sa at man ikke trenger pressekort for å være journalist, til det hadde han ikke tid.

NJ-leder Elin Floberghagen kjenner ikke til om slikt har skjedd tidligere. Hun mener det er uhørt at politiet konfiskerte Jørstads pressekort.

– Dette er pressens kort, ikke politiets. Så jeg kan ikke forstå at de kan ta det, utløpt eller ikke. Dette har ikke politiet noe som helst med, det er ikke deres kort. De har med forholdet til pressen og hvordan de oppfører seg å gjøre, men å frata bevis har de ikke noe med, sier NJ-lederen.

Usikre

ABC Nyheter sendte fredag en henvendelse til Oslo politidistrikt hvor de ønsket en forklaring på hvorfor politiet beslagla pressekortet. Informasjonsavdelingen hos politiet opplyser til Journalisten at de har satt en jurist på saken for å finnet ut om det er en hjemmel i loven for å beslaglegge pressekortet. Ellers er de usikre på hvorfor journalisten ble fratatt pressekortet.

Fra ABC Nyheters hold er man overrasket og forteller at dersom politiet hadde spurt om en referanse, ville de fått det.

Årsaken til at Jørstads pressekort var utløpt, er fordi han fikk det da han var studentmedlem. Disse kortene fornyes ikke automatisk, slik det gjøres med pressekortene man får utstedt som fullverdig NJ-medlem.