Frankrikes president Emmanuel Macron har gått til kamp mot det han mener er russisk propaganda og falske nyheter på sosiale medier. Foto: Reuters / NTB scanpix
Frankrikes president Emmanuel Macron har gått til kamp mot det han mener er russisk propaganda og falske nyheter på sosiale medier. Foto: Reuters / NTB scanpix

Falske nyheter skal bekjempes med nye lover i Frankrike

Kritikere mener lovene truer ytringsfriheten.

Publisert Sist oppdatert

To nye lover skal hindre spredning av falsk informasjon som kan påvirke valg i Frankrike.

Lovene ble vedtatt i den franske nasjonalforsamlingen onsdag. De gjør at domstolene kan pålegge internettselskaper å fjerne feilaktig eller villedende informasjon eller påstander som er egnet til å påvirke valg dersom de spres. Dessuten må større internettselskaper også gi fullstendig informasjon om annonsører som står bak innhold knyttet til aktuelle debatter. Begge lovene gjelder i perioden før det avholdes valg.

Det blir også innført regler som gir mediemyndighetene større muligheter til å avvise radio- og TV-lisenser til selskaper som er eid av eller under innflytelse fra utenlandske myndigheter.

Fløypartier både på høyre- og venstresiden advarte om at de nye reglene truer ytringsfriheten og stemte imot forslagene.

President Emmanuel Macron lovet tidligere i år tiltak mot angivelig russisk støtte til populistiske krefter i Europa gjennom mediene. Han har blant annet anklaget de russiskeide medieselskapene Sputnik og RT for å spre propaganda. Selskapene avviser anklagene.

Ifølge tidligere utenriksminister Jean-Marc Ayrault ble Macrons valgkamporganisasjon utsatt for hackerangrep fra Russland under fjorårets valg.

Powered by Labrador CMS