– Hvis vi ser nærmere på hvordan svarene er distribuert, ser vi at 21 prosent av norske journalister plasserer seg til høyre på den politiske skalaen, sier medieforsker Erik Knudsen ved Universitetet i Bergen. Foto: UiB

Norske journalister er mindre venstre­orienterte enn svenske

Det viser ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norske journalister er noe mindre venstre­orienterte og mindre positive til innvandring enn deres kolleger i Sverige, viser en ny undersøkelse.

Det er Norske Mediedager i Bergen som står bak undersøkelsen som er gjennomført av Respons Analyse, skriver Klassekampen.

– Hvis vi ser nærmere på hvordan svarene er distribuert, ser vi at 21 prosent av norske journalister plasserer seg til høyre på den politiske skalaen. I Sverige er det bare 12 prosent som plasserer seg til høyre for midten, sier medieviter og fagansvarlig for undersøkelsen, Erik Knudsen, til avisen.

For at funnene skal bli lettere å sammenligne, har forskerne bedt journalistene plassere seg selv på en politisk skala fra venstre til høyre. Den viser at norske journalister ser mot venstre. På en skala fra 0-10, hvor 0 er ytre venstre og 10 er ytre høyre, havner norske journalister på 4, mens svenskene havner mellom 3 og 4.

Tallene viser også at avstanden mellom journalister og den øvrige befolkningen er mindre i Norge enn i Sverige, og at norske journalister er litt mindre positive enn svenskene på spørsmål om innvandring er fordelaktig, skriver avisa.

Resultatene fra undersøkelsen presenteres under Nordiske Mediedager torsdag.

Powered by Labrador CMS