11 saker skal behandles av PFU på det siste møtet før sommerferien.
11 saker skal behandles av PFU på det siste møtet før sommerferien.

Skal behandle to PFU-klager fra Erland Bakke mot VG

Prisbelønnet NRK Brennpunkt-dokumentar ligger også på PFUs bord.

Publisert Sist oppdatert

Den første klagen fra tidligere kjendismanager Erland Bakke som Pressens Faglige Utvalg (PFU) skal behandle førstkommende onsdag, er av det mer prinsipielle slaget:

VGs koblinger til VGs heleide datterselskap Max Social. Managementselskapet som representerer ulike kjendiser og medieprofiler. Inkludert flere som er tilknyttet VG.

Bakke mener at VG i en rekke saker blander redaksjonelle og kommersielle interesser.

– Økonomiske bindinger

Bakke skriver blant annet:

«Ved flere anledninger opplyser ikke VG om alle bindinger de har mot kilder og intervjuobjekter. I flere intervjuer påstår både ansvarlig redaktør og nyhetsredaktør at [VG] har gode etablerte rutiner for å opplyse om VG sine bindinger og at de er transparente. (…) Jeg mener deres uttalelser er feilaktige og ikke representerer hvordan VG faktisk publiserer saker og hvor ofte VG ikke tar med svært relevante kommersielle og økonomiske bindinger i sine saker.»

Han mener videre at VG har brutt punktene 2.2 og 2.3 i Vær varsom-plakaten om å unngå dobbeltroller, ivareta egen integritet og troverdighet, og være åpen om bakenforliggende forhold.

VG skriver i sitt tilsvar at saken etter mediehusets oppfatning har «en prinsipiell side, men den handler primært om åpenhet og merking».

Klaget inn på 16 punkter

Klage nummer to fra Bakke som skal behandles denne dagen, går på artikkelen «Kjendismanageren» og to oppfølgersaker. I dette sakskomplekset har Bakke klaget inn VG på hele 16 punkter i Vær varsom-plakaten.

Ifølge Bakke har ikke VG kontrollert opplysningene godt nok, ei heller vært tilstrekkelig kildekritiske. Han mener også at VG har bindinger til flere av kildene i saken.

VG avviser dette, og skriver i sitt tilsvar:

«Ifølge VG har klager fått god mulighet til samtidig imøtegåelse. Alle sterke beskyldinger av faktisk art er blitt forelagt, anfører avisen. VG mener det var grunnlag for å identifisere klager, og at de tok hensyn gjennom moderat bruk av portrettbilder på fronten og unngikk Bakkes navn i henvisninger og pushmeldinger.»

Fikk Skup-diplom

PFU skal også behandle en klage mot NRK Brennpunkt-dokumentaren «Drapet i akebakken», som ble sendt i desember 2021. Program er i ettertid hedret med Skup-diplom.

Klager var ansatt som psykolog i Trondheim kommune i 1994, og jobbet med barnedrapssaken. Han mener det publiserte intervjuet med ham er et brudd på Vær varsom-plakatens 3.3, om premissene i intervjusituasjonen. NRK avviser dette.

Journalisten strømmer hele PFU-møtet.

Disse sakene skal behandles av PFU:

Powered by Labrador CMS