Journalist Eskil Engdal mener Noman Mubashir fremstår som «lettere enn 300 gram silikon» da han sier at srilankere ser positivt på fremtiden. Foto: Kathrine Geard
Journalist Eskil Engdal mener Noman Mubashir fremstår som «lettere enn 300 gram silikon» da han sier at srilankere ser positivt på fremtiden. Foto: Kathrine Geard

DN-journalist hundser NRK-kollega

Eskil Engdal om Noman Mubashir: – Jan Thomas goes utenriksreporter.

– «På Sri Lanka ser nå alle lyst på fremtiden.» Noman «hva skjera» Mubashir er faen meg Norges dårligste journalist. Jan Thomas goes utenriksreporter. På Sri Lanka har det vært krig å sånn.

– Serverer løgn

Denne utblåsningen la journalist Eskil Engdal åpent ut på Facebook for sine 850 venner og andre som måtte fange opp utblåsingen i 21-tiden tirsdag kveld. Engdal jobber i Dagens Næringsliv og vant i 2001 Skup-prisen for avsløringene rundt Kjell Inge Røkkes båtsertifikat. Tidligere i år vant han Internasjonal reporter-prisen sammen med DN-kollega Aleksander Nordahl.

Når Journalisten kontakter Engdal for å be ham utdype kommentaren, sier han først at han ikke har noe å legge til utover meldingen på Facebook. På oppfølgingsspørsmål skriver han likevel:

– Skal han uttale seg om politikk og røtter på NRK, er det for drøyt å servere en løgn som at «på Sri Lanka ser nå alle lyst på fremtiden», skriver Engdal på e-post.

– Lettere enn silikon

Han utdyper at en stor del av befolkningen i nord lever i frykt for å bli arrestert, bortført eller drept etter borgerkrigen som herjet landet mellom 1983 og 2009. Engdal legger til at Amnesty hevder vilkårlige og ulovlige fengslinger er rutine, og at militæret fortsatt styrer i tamilske områder i nord-øst.

DN-journalisten viser også til Sri Lanka-ekspert Kristian Stokke som har uttalt at øystaten er et ekstremt paranoid regime, livredd for kritiske røster. 

– Derfor er NRK-programlederens påstand temmelig drøy, der han vaser rundt på strender og i skjønnhetssalonger i Colombo. Men det er feil av meg å rangere andre journalister, alle har sine svake øyeblikk. Tirsdag var Noman Mubashir lettere enn 300 gram silikon.

Mubashir programskaper

Engdals utskjelling kom som en reaksjon på NRK-programmet «Hva har du i bagasjen, Linni», som Noman Mubashir er programskaper og programleder for.

I TV-programmet tar NRK norske kjendiser med rundt i verden for å grave i familierøttene. Meister har reist til Sri Lanka for å søke spor etter moren, som døde da Meister var 17 år.

Mubashir introduserer øystaten på denne måten i programmet:

– Sri Lanka er en øyperle i Indiahavet med 20 millioner innbyggere og fantastiske bademuligheter. Øynasjonen ligger bare 31 kilometer unna India, og er kjent for sine tropiske frukter, mange krydder, teplantasjer og elefanter.

– Positiv fremtid

Det fortelles også om borgerkrigen som herjet landet mellom 1983 og 2009 og som krevde rundt 100.000 menneskeliv. Konflikten nevnes etter at Meisters tante forteller at de ikke kan besøket huset hvor moren bodde og skolen hun gikk på fordi byggene er ødelagt av krigen.

Det er etter at bildene fra borgerkrigen har rullet over skjermen av Mubashir sier setningen Engdal reagerer på:

– I dag er det fred på øya, og srilankerne ser positivt på fremtiden.

– Tatt ut av sammenheng

Distriktsredaktør Otto Haug mener det er tydelig av Engdals kritikk at han ikke har sett hele programmet og fått med at det også fortelles om borgerkrigen.

– I begynnelsen er det en gjennomgang av historikken. Engdal har hentet ut én enkeltsetning av sammenhengen, sier Haug.

Fornøyd

På spørsmål om hva redaktøren mener om Engdals språkbruk, svarer Haug:

– Dette er snakk om en Facebookside. Jeg syns stort sett det er bra å lese det Eskil Engdal skriver. Jeg liker formen, og har ikke problemer med det. Men jeg hadde foretrukket om han gikk på institusjonen NRK i stedet for journalisten. Jeg liker ikke at journalister skjeller ut journalister. 

Haug legger til at han er fornøyd med både programserien og den jobben Noman Mubashir gjør som programleder.

Noman Mubashir besvarte ikke Journalistens henvendelser onsdag ettermiddag. 

Powered by Labrador CMS