Tilbake til Akersgata

I dag flytter Aftenposten hjem og blir samboer med VG. Se hvilke andre mediebedrifter som nå holder til i den revitaliserte avisgata.

Fredag 15. august 2014 blir en ny merkedato i Aftenpostens 154-årige historie. Rundt 500 medarbeidere tar med seg sine pappesker og beveger seg gjennom Oslo sentrum fra Postgirobygget til Akersgata 55. Der står kollegene i VG og ønsker velkommen til det som hittil har gått under navnet VG-bygget.

– Denne flytteprosessen er usedvanlig godt planlagt, sier Espen Egil Hansen.

Nå er den tidligere VG-redaktøren tilbake i samme hus som han forlot i desember i fjor, til fordel for jobben som ansvarlig redaktør i Aftenposten.

Akersgata vil komme mer til heder og verdighet igjen som pressebegrep når Aftensposten flytter tilbake, etter elleve år i Postgirobygget. Og på skrått over gata, i bygget der VG holdt til inntil 1994, innredes nytt hovedkontor for Norges nest største mediekonsern, Amedia.

Se interaktivt kart over medievirksomhetene i Akersgata lenger ned i artikkelen.

Innflyttingsklart

I 2012 skrinla Schibsted Media Group, som eier både Aftenposten og VG, planene om en fullstendig samlokalisering av både konsernadministrasjonen og alle datterselskapene i et nybygg i eller nær Oslo. Det ble imidlertid avklart at Aftenposten, som har nedbemannet kraftig de siste årene og derfor disponerte for store lokaler i Postgirobygget, skulle tilbake til Akersgata og VG-bygget.

Hansen viser Journalisten rundt i de innflyttingsklare lokalene, sammen med Aftenpostens HR-leder Elke Wangen. Hun er hovedansvarlig for flytteprosessen og den som kjenner alle detaljene best.

– Vi har laget et stort møtepunkt med kaffebar i hver etasje, forteller hun med et smil.

Felles kantine

VG-passasjen med sine butikker er nå historie. Her på gateplan, på innsiden av en felles resepsjon for de to mediehusene, finner vi kantine og mediebar for alle ansatte i huset. I november skal et flyttbart amfi være ferdig i kantineområdet, til bruk for allmøter, eksterne arrangementer, debatter og tv-sendinger. Det gamle VG-auditoriet i underetasjen er også i ferd med å bli pusset opp.

Aftenposten med datterselskaper skal disponere tre og en halv etasje i Akersgata 55, som ser ut til å bli det nye navnet på VG-bygget. En forventningsfull ansvarlig redaktør forteller at han selv skal ha kontor i femte etasje, på nøyaktig samme sted der han var med på å dra i gang VG Multimedia i 2000.

Les mer om innredningen av Aftenpostens nye lokaler i dagens papirutgave av Journalisten.

Motstand i VG

Aftenposten forlot Akersgata 51 etter 127 år i avisgata og flyttet til Postgirobygget i 2003. På det tidspunktet leide Aftenposten tre etasjer i VG-bygget og vurderte å leie ytterligere en etasje og gjøre bygget til hovedkvarter for sine da 850 ansatte. Det ble møtt med sterke reaksjoner både fra ledelsen og de ansatte i VG. Redaksjonsklubben fryktet at VGs egenart ville bli svekket.

Nå er tonen en annen hos VGs redaksjonsklubb.

– Jeg har ikke hørt at noen i VG frykter at egenarten vår vil bli svekket når Aftenposten flytter inn. VG kommer fortsatt til være VG. Det gjelder å se det positive i det, og Aftenposten er hjertelig velkommen, sier nestleder Veslemøy Eineteig Christiansen.

– Blir hyggelig

Hun understreker temaet ikke har vært mye diskutert i redaksjonsklubben. Personlig synes hun det vil bli positivt å jobbe i et stort, felles mediehus.

– Ingen ting er bedre enn det. Medie-Norge er ikke så stort. Det blir hyggelig å ta en kaffe sammen i kantina.

Christiansen ser ikke noen stor fare for at det skal oppstå nyhetslekkasjer mellom de to redaksjonene.

– Vi kommer nok ikke til å gå med munnbind i felleskantina. Men det er klart at man må veie sine ord i kaffekøen.

Artikkelen fortsetter under kartet. Plassér musemarkøren på ikonene for å lese info om de enkelte medieselskapene. (Kartkilde: Google Maps)

 

Tapte identiteten

Da Aftenposten og Dagbladet forlot Akersgata i 2003 og 2008 var mye av medieidentiteten i Akersgata borte.

VG har imidlertid holdt skansen i sitt bygg, som sto ferdig i 1994. I 2008 ble VG leietakere, etter at Schibsted, som holder til i Apotekergata rett rundt hjørnet, solgte bygget for 1,2 milliarder kroner.

Siden har mediepreget i Akersgata tatt seg opp igjen. Nettavisa E24 er på plass hos sin eier VG. Nå er også Amedia i ferd med å bli en større aktør i gata.

Midlertidig

I 2010 flyttet forløperen A-pressen sin konsernadministrasjon inn i Dagbladets tidligere lokaler i Akersgata 47/49. Der har også forlagshuset Cappelen Damm hatt sitt hovedsete siden 2009. Etter fusjonen med Edda Media i 2012 hadde Amedia virksomheter på tre forskjellige steder i Oslo sentrum.

1. juni i år forlot Amedias konsernadministrasjon Akersgata 47/49 og fant seg midlertidig tilhold i tre etasjer i Akersgata 28, der Edda Media hadde kontorer.

Planen er å samle alle Oslo-virksomhetene til Amedia på ett sted i Akersgata. Amedia har inngått kontrakt med Entra Eiendom om leie av oppgraderte lokaler i Akersgata 34/36, der blant annet VG holdt til tidligere. Innflytting skjer høsten 2015.

Flere mediebedrifter

Også en av medieorganisasjonene, Fagpressen, holder til i Akersgata. Nærmere bestemt i nummer 43, i krysset mellom Akersgata, Grensen og Lillegrensen. Rett over gata, i Akersgata 45, er hovedkontoret til Radio Metro. Litt nærmere Karl Johans gate, i Akersgata 35, finner vi Teknisk Ukeblad.

På den andre siden av VG-bygget, forbi departementslokalene, har Modern Times Group tilhold i nummer 73. MTG er et internasjonalt mediekonsern som i Norge blant annet omfatter P4, TV3 og ViaSat.