Facebook-varsleren Frances Haugen forteller om Facebooks skadelige framferd under en høring i EU-parlamentet.
Facebook-varsleren Frances Haugen forteller om Facebooks skadelige framferd under en høring i EU-parlamentet.

Facebook-varsler oppfordrer EU til å stå imot techgigantene

– Jeg er glad for at EU tar dette på alvor.

Publisert

Facebook-varsleren Frances Haugen oppfordrer EU til å holde stand mot techgigantene, blant annet med ny lovgivning som er under behandling.

Haugen, som lekket en stor mengde interne dokumenter som utløste heftig kritikk mot Facebook, møtte mandag medlemmene av EU-parlamentet. Forsamlingen arbeider for tiden med ny lovgivning som skal skjerpe reguleringen av de søkkrike og svært mektige selskapene.

Hun sa at EU kunne sette et eksempel for resten av verden hvis de kan bremse den enorme innflytelsen som de store techfirmaene har.

Haugen har tidligere vitnet i Kongressen i USA og i London før hun setter kursen mot Paris etter møtene i Brussel.

Haugen ga sin støtte til arbeidet med nye regler, særlig en lov om digitale tjenester for å skjerpe kontrollen over skadelig og ulovlig innhold på plattformer som Facebook.

– Jeg er glad for at EU tar dette på alvor. Loven om digitale tjenester som nå behandles, kan bli den globale gullstandarden, og kan inspirere andre land, inkludert mitt eget, sa hun i høringen.

Haugen framhevet at Facebook prioriterer profitt framfor å begrense skadelig innhold, og hevdet at man ikke kan stole på at selskapet selv endrer sine metoder.

– Facebook kan ikke samtidig være dommer, jury, aktor og vitne når det gjelder sin omfattende skadelige virksomhet, sa hun.

Powered by Labrador CMS