EU-domstolen godkjente onsdag en av gigantbøtene som EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager har ilagt Google.
EU-domstolen godkjente onsdag en av gigantbøtene som EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager har ilagt Google.

EU-domstolen opprettholder gigantbot til Google

Tapte ankesak.

Publisert Sist oppdatert

Google har tapt ankesaken i EU-domstolen der tek-giganten krevde å få slippe å betale en bot på over 20 milliarder kroner for misbruk av markedsmakt.

Det var EU-kommisjonen som ila Google boten i 2017. Beslutningen ble anket – og også onsdagens kjennelse kan ankes videre.

Bakgrunnen for saken er tjenesten Google Shopping, der brukerne kan sammenligne priser i ulike netthandelbutikker. Andre lignende tjenester mente at Google Shopping fikk en altfor dominerende posisjon.

Boten på 2,4 milliarder euro var i 2017 den største som EU noensinne hadde ilagt et selskap. Den er senere overgått av en bot på 4,3 milliarder euro som også er ilagt Google – i dette tilfellet fordi EU-kommisjonen mener operativsystemet Android har bidratt til å hindre fri konkurranse.

Mens Google tapte ankesaken i Luxembourg, gikk det bedre for tek-giganten i Storbritannia. Landets øverste ankedomstol stanset onsdag et massesøksmål der Google ble anklaget for ulovlig sporing av millioner av Iphone-brukere.

En talsperson for Google sier selskapet vil se grundig på kjennelsen i EU-domstolen. Samtidig påpeker talspersonen at selskapet allerede i 2017 gjorde endringer i tråd med EU-kommisjonens beslutning.

De store bøtene til Google er ledd i EUs forsøk på å sikre strengere regulering av de store tek-selskapene. EU ventes neste år å fatte nye lovvedtak som vil sette strengere grenser for denne typen selskaper.

Powered by Labrador CMS