Ungarn forsvarer omstridt lov

Regjeringen nekter å bøye av for press fra EU om å revurdere sin nye medielov.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

EU-kommisjonen har uttrykt bekymring og truer med sanksjoner mot Ungarns myndigheter, to dager etter at landet overtok det roterende seks måneders formannskapet i EU. Bakgrunnen er at Ungarn 1. januar innførte en ny lov som utvider statens myndighet til å overvåke og straffe private medier.

– Vent og se

Både enkeltpersoner, opposisjonspartier og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, har protestert mot loven.

– Det er ikke nødvendig å endre en ungarsk lov bare fordi den er gjenstand for kritikk fra utlandet. La oss vente og se hvordan denne loven fungerer før man kritiserer den. Vi er sikre på at den vil fungere etter hensikten, uttalte Zoltan Kovacs, statssekretær for kommunikasjon, til ungarsk nasjonal radio tirsdag. Det skriver EUbusiness.com.

Uttrykte bekymring

Samme dag uttrykte en talsperson for EU-kommisjonen tvil om at den kontroversielle ungarske medieloven er i tråd med reglene om pressefrihet i de 27 EU-landene. I et brev til den ungarske regjeringen i slutten av desember formidlet EU-kommisjonens visepresident Neelie Kroes bekymring for loven og og ba om en avklaring av ordlyden, ifølge EUbusiness.com.

Oversetter lovteksten

Ifølge Kovacs vil ungarske myndigheter svare på henvendelsen seinere denne uka, når hele loven er oversatt til engelsk.

EU-kommisjonen understreket at den ikke ville nøle med å sanksjonere Ungarn om loven er i strid med EUs regler.

Powered by Labrador CMS