Even Lübeck jobber med sport og nyheter i NTB. Foto: Privat
Even Lübeck jobber med sport og nyheter i NTB. Foto: Privat

MORGENRUTINEN:
Etter motivasjonshjelp fra mamma turte Even Lübeck å stille spørsmål til verdens største basketstjerne

Så gikk spørsmålet til LeBron James viralt i USA.

Publisert Sist oppdatert

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Even Lübeck er sport- og nyhetsjournalist i NTB.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Har faktisk aldri smakt verken kaffe eller te. Tro det eller ei, har ikke rørt kaffe siden jeg ble født. Og det syntes jeg egentlig er like greit, for det frister ikke særlig. Te... Da drikker jeg heller kaldt vann. Eller saft. En sjelden gang Pepsi Max, og enda sjeldnere alkohol.

– Hva har du på nattbordet?

– To bandyballer fra min første sesong i Eliteserien: En for min første scoring borte mot Sarpsborg i første seriekamp i november, og en for da jeg scoret og fikk tre kampers karantene for et unødvendig slag - også dette mot Sarpsborg - og attpåtil 2. juledag, bandyens festdag.

– Den brukne kølla er for øvrig hengt opp på gutterommet, der jeg fortsatt bor. Gode minner. Og iPaden min som mamma kjøpte til meg i 2011. Blir brukt mindre og mindre, fordi den er så ufattelig treig, men den brukes til vekkeklokke. Og til å mimre med gamle bilder.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Har hatt en del 06.30-vakter siden jeg begynte i NTB, så da er det opp rundt 05.35, før jeg hopper på sykkelen rundt 05.50 og sykler til toget. Når jeg har satt meg godt til rette i vogna, drar jeg opp mobilen og leser NTB-appen, samt basketnyhetene på Bleacher Report og The Athletic. Rekker ikke stort mer før jeg må av på Oslo S, og når jeg kommer meg på jobb er jeg i gang.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– «NTB kjøper NBA-rettighetene, sender Even Lübeck til USA i fast stilling». Aah, musikk i mine ører.

– Hvor leter du etter gode saker?

– Jeg pleier å diskutere mye med min bror som jobber i sporten i Dagbladet, og også mamma og pappa rundt middagsbordet. Der henter jeg mye inspirasjon og innspill til saker. I tillegg til prating med kilder og tips man får inn.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

– Ville gjerne satt meg ned med LeBron James. Ikke bare er han en av de beste gjennom tidene på basketbanen, men også en talsmann for de svarte i USA. Har bygget skoler til fattige barn og snakker opp når Donald Trump er ute og prater vås. Har stilt LeBron et spørsmål, men det hadde vært veldig interessant å snakke ordentlig med ham. Andre jeg beundrer og ville snakket med: «ActionFrank» Løke og Conor McGregor. Og jeg ville gjerne snakket med Post Malone om ansiktstatoveringene, syntes han det er så fett liksom.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– Er ikke noe hokus pokus: Er en god lytter og er genuint interessert i å høre på andre folk og bli bedre kjent. Enten om det er John Carew eller Trude på gata, så vil jeg gjerne vite mer om folk. Tenk så mange folk man går forbi hver dag, som har hver sin unike historie, hver sin hemmelighet de bærer på. Sånne ting syntes jeg er interessant. Observere folk.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Det må ha vært da jeg stilte LeBron James dette spørsmålet i mai 2017 i Cleveland (tam by, for øvrig). De hadde tapt for Boston Celtics og du så han ikke ville stille opp for media, men han måtte. Jeg hadde vært på samme seanse to dager før, da turte jeg ikke stille. Tok en prat med mamma, hun backet meg opp og sa at jeg hvis jeg ikke gjorde det, kom jeg hvert fall til å angre.

– Tok det til meg, bygget meg opp en solid dose selvtillit og hoppet i det. «LeBron, what's the keys for tonights game?». LeBron, kanskje den beste basketspilleren gjennom tidene, til en skral 19-åring fra Norge: «Win». Så gikk han, presseseansen var over, og folk lo jo.

– Et par timer senere, da jeg måtte slå ihjel tiden før den neste kampen mellom lagene, så jeg at svaret hans (og spørsmålet mitt) hadde gått viralt i USA og var overskrift hos ESPN, NBA.com og flere andre nettsider. Da kunne jeg spise nudler med kylling på den lokale thailandske like ved arenaen med god samvittighet!

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

Tindersvindleren! Jeg er jo så utrolig mye på Tinder, og har kjørt de samme metod... Neida. Men saken var veldig interessant og fenget. Hadde ikke gjort meg noe om det hadde vært mye mer stoff, for jeg satt helt klistret til skjermen da den kom. VG er veldig flinke på langsaker og har vært det i lang tid. Må også hylle flinke og snille Yasmin Sfrintzeris, som lagde en vanvittig god sak da hun skrev om innvandrere som ble utnyttet seksuelt.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Er vel ikke noe som jeg sitter og gnager veldig på, men det er jo når man for eksempel klikker på en sak og du får et helt annet innhold enn det man trodde via overskriften. Også saker hvor poenget de vinkler på kommer i bunn, for å ha deg med så lenge som mulig. Kjedelig! Det som gjør meg glad med norske medier er de gode pluss-sakene til VG og Dagbladet. Veldig mye veldig bra.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– I NTB er det lite fokus på clickbait, fordi man skal få ut nyheter som er korte og konsise. Det er behagelig! Men vi har skjermer som durer og går med overskrifter som «Tidligere United-spiller sjokkert over Solskjær: – Det er helt utrolig!». Da blir jeg litt sånn «come on, a».

– På en side blir jeg litt oppgitt over clickbait-overskriften og at de ikke forteller mer om hva det handler om, men på en annen side klikker jeg jo for det, fordi de lokker meg. Er vel en simpel sjel på det viset. Mange er sånn «nei, når det er clickbait gidder jeg ikke». Jeg er litt mer på «clickbait er ikke alltid veldig kult, men jeg klikker om jeg vil lese saken!»

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Jeg er svak for gode videoer på sosiale medier. Og gud vet hva som dukker opp på Twitter i disse tider. Men om det var en video jeg så hele av, var det nok da Egon, Benny og Kjell fra Olsenbanden junior sang «Valborg Oh Oh Yeah Yeah». Veldig rart å se disse idolene vokse opp og se annerledes ut - Kjell med helskjegg, Benny skalla og Egon med tatoveringer. Men det var også godt, fryktelig godt, å se trioen gjenforent. Og synge en nydelig låt, ikke minst!

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Er ikke så veldig avhengig av mobilen, selv om jeg liker å ha den i nærheten. Prøver å la den ligge oppe om jeg er nede, og omvendt. Men den følger ganske ofte etter meg, eller skriker etter meg i etasjen over. Men har ikke Facebook-appen og sjekker Snapchat kun om kveldene (til manges store frustrasjon). Det er sunt og godt å være logget av til tider, spesielt når man er veldig pålogget når man først er på jobb!

– Når logger du av for kvelden?

– Med alle disse tidligvaktene for tiden, prøver jeg å legge meg rundt 22.30-23, for å få en seks-syv timers søvn. Har jeg fri, blir det litt senere. Men selv om jeg er en stor NBA-entusiast, ser jeg veldig sjeldent kampene på natta. Står heller opp, rister to brødskiver, lager meg en omelett, litt melk i koppen og NBA på Chromecasten. Uten å vite resultatet, selvfølgelig. Det er som balsam i sjela for min del.