Fagblader vurderer å gi seg
Et tosifret antall fagblader vurderer å stanse utgivelsen dersom myndighetene ikke går inn med økonomisk støtte. Men regjeringen er steil.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Skuffelsen er formidabel i Den Norske Fagpresses Forening etter at detaljene i forslaget til statsbudsjett for 2005 ble kjent i dag. Administrerende direktør Even Trygve Hansen beskriver en svært dramatisk situasjon for en rekke av de 230 bladene som er tilsluttet foreningen.
Årsaken er at bransjen frykter en økning på 30 prosent i portotakstene i løpet av perioden fra i fjor og et par år framover. Mens utsatte aviser loves nødhjelp, er det ingenting å hente for fagbladene.
Liten trøst å hente
- Jeg har snakket med 15-20 av våre medlemsblader som nå vurderer å legge ned, på grunn av de økte distribusjonskostnadene. Situasjonen er svært dramatisk, og det har vi forsøkt å formidle til departementet, sier Hansen.
Men det var liten trøst å hente for fagpressemiljøet hos kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland da hun presenterte sitt departements budsjettforslag. I forslaget heter det at departementet vil følge nøye med på hvilke konsekvenser portoøkningen vil ha for de minste avisene, og vurdere endringer i regelverket for produksjonstilskuddet å motvirke eventuelle negative konsekvenser.
- Vi har ikke funnet rom for å inkludere fagpressen i tildelingen av produksjonstilskudd. Det er ikke prioritert fra vår side, slo statsråden fast på pressekonferansen onsdag.
Dør på rot
Even Trygve Hansen gir uttrykk for sterk skuffelse over budskapet.
- Jeg registrerer at det ikke er noe tegn til nytenkning eller vilje til å bedre situasjonen for våre medlemmer. I tillegg kutter departementet ned på støtten til smale publikasjoner som Ny Tid og Morgenbladet. Vi ønsker et bredt mangfold av blader og aviser, men myndighetene kan ikke fortsette å sy puter under armene på avisene mens fagpresseblader dør på rot. Det er urettferdig, mener Hansen.