KASTET UT: Jan Thoresen ble kastet ut av Facebook på grunn av en artikkel om fødsler. 50 timer senere mottok han en beklagelse fra nettstedet. Foto: Birgit Dannenberg.
KASTET UT: Jan Thoresen ble kastet ut av Facebook på grunn av en artikkel om fødsler. 50 timer senere mottok han en beklagelse fra nettstedet. Foto: Birgit Dannenberg.

Jan Thoresen kastet ut av Facebook: Mener nettstedets samarbeid med media er umodent

Aller Medias digital redaktør, Jan Thoresen mener Facebook må skaffe seg bedre rutiner på hvordan de opptrer med sletting av publisert materiale.

Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert

Mammanett.no - en av nettstedene til Aller Media - publiserte forrige uke en artikkel med tittelen «Bilder som viser hvordan en fødsel egentlig er». Artikkelen ble videre delt på Mammanett.nos Facebook-side.

Bildet som var tilknyttet artikkelen ble automatisk fjernet og alle administratorer ble kastet ut av Facebook. Inkludert Jan Thoresen, digital redaktør i Aller Media.

– Det var brutalt og plutselig, med ingen annen beskjed at man var fjernet fra Facebook og med en misvisende feilmelding, sier han til Journalisten.

 

Tungt å være nettredaktør. Forrige gang jeg ble kastet ut av Facebook var det for å ha illustrert en kunstartikkel på…

Posted by Jan Thoresen on 3. mars 2016

En vanlig leser ville fått karantene på syv dager etter å ha blitt kastet ut for tredje gang, ifølge Thoresen. Selv brukte han sine kontakter i Facebook i Tyskland og England for å avblokkere profilen.

Han fikk deretter en e-post med følgende beskjed: «Et medlem av teamet vårt fjernet ved et uhell noe du publiserte på Facebook. Dette var et mistak, og vi beklager oppriktig for denne feilen. Vi har nå gjenopprettet innholdet, og du skal være i stand til å se det nå.»

Les også: Aller Media mer enn dobler resultatet

Trenger bedre rutiner

Thoresen mener Facebook må skaffe rutiner der de varsler publisisten før de fjerner ting. 

– Det er ikke godt nok at det automatisk går til sletting. Facebook har en policy på at alt skal gå internasjonalt og noen ganger må man tilpasse seg deres internasjonale moral - som er noe annerledes enn den i Norge, sier han.

Han er bekymret over at det virker som om Facebook ikke har kontroll på sletting selv og påpeker at han selv har gode kontakter i Facebook på grunn av blant annet samarbeidet om Instant Articles.

– Da jeg hørte på et foredrag med dem i London brukte de eksempelet om at en ammende kvinne skulle kunne vises på Facebook fordi det var innenfor og naturlig. Problemet er at de ikke klarer å håndheve denne policyen fordi det er så stort og med så mange involverte. Det bekymrer meg at det tok dem to døgn å finne ut av dette her, forklarer Thoresen.

Påvirker ikke samarbeid

Han presiserer at hendelsen ikke påvirker Aller Medias samarbeid med Facebook på noen måte.

– Dette har ingenting med Instant Articles å gjøre. Alt som publiseres på Facebook skal være i tråd med loven, men deres samarbeid med media er umodent. Det ser vi i alt og de har nettopp begynt, sier han.

– Og saken som ble fjernet ble ikke publisert via Instant Articles?

– Saken ble publisert på vårt nettsted på mammanett.no.

Lørdag skriver Thoresen på Facebook at han har fått beskjed fra nettstedet om at de innfører varsling før slik autosensur blir innført på deres sider.

Powered by Labrador CMS