Facebook-sjef Mark Zuckerberg mener det er riktig å tillate politisk reklame. Foto: Erin Scott / Reuters / NTB scanpix
Facebook-sjef Mark Zuckerberg mener det er riktig å tillate politisk reklame. Foto: Erin Scott / Reuters / NTB scanpix

Zuckerberg med brennende forsvar for politisk reklame

– Vanskelig å avgjøre hvor vi skal sette strek.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg er dypt uenig med Twitters beslutning om å forby politisk reklame.

– I et demokrati syns jeg ikke det er riktig at private selskaper skal sensurere politikere eller nyhetene, sa Zuckerberg under en telefonkonferanse om Facebooks kvartalsresultat onsdag.

I det engasjerte innlegget , som etterpå ble delt på Facebook, forklarer Zuckerberg hvorfor han mener det er riktig av Facebook å tillate politisk reklame, som nå forbys på Twitter.

Vil gi folk en stemme

Politisk reklame kan være en viktig del av stemmen til kandidater og interessegrupper som kanskje ikke når igjennom i mediene ellers, påpekte Zuckerberg.

– Og det er vanskelig å avgjøre hvor vi skal sette strek. Skulle vi virkelig ha blokkert reklame for viktige politiske saker som klima eller kvinners rettigheter? Jeg mener en bedre tilnærming er å arbeide for å øke åpenheten i stedet, sa Zuckerberg.

Politiske ytringer er viktige, og derfor må de høres, fastholdt Facebook-gründeren, som samtidig gjorde det klart at det er uaktuelt for Facebook å velge side politisk.

Twitter innfører forbud

Nyheten om at Twitter forbyr politisk reklame, kom i en tweet fra selskapets sjef Jack Dorsey akkurat idet Facebook presenterte sitt kvartalsresultat.

Sosiale medier har gitt annonsører en helt ny mulighet til å spre målrettede, villedende budskap, påpekte Dorsey. Ifølge ham stiller dette offentligheten overfor alvorlige utfordringer.

Facebook har for sin del vært i hardt vær siden selskapet tidligere i oktober kunngjorde at det ikke kommer til å faktasjekke innlegg fra politikere eller deres valgkampapparat. Kritikere har ment at det gir politikere grønt lys til å lyve.

I forrige uke sa Zuckerberg i en høring i Kongressen at politikere har rett til ytringsfrihet på Facebook.

Trumps valgkampsjef kritisk

Donald Trumps valgkampsjef Brad Parscale reagerer kraftig på Twitters forbud og kaller det en dum beslutning.

I en pressemelding fra Trumps valgkampapparat beskylder Parscale mikrobloggen for å ha snudd ryggen til hundrevis av millioner dollar i potensielle inntekter, noe han mener går ut over aksjonærene.

– Vil Twitter også stoppe annonsører fra partiske liberale medier som ikke blir sjekke når de kjøper opplagt politisk innhold ment for å angripe republikanerne? spør Parscale.

Parscale på sin side kaller forbudet nok et forsøk på å tie de konservative «siden Twitter vet at president Trump har den mest sofistikerte nettplanen gjennom tidene».

Små summer

Rent økonomisk er det likevel ikke store summer det er snakk om.

Ifølge Zuckerberg regner Facebook med at politisk reklame vil stå for mindre enn 0,5 prosent av selskapets inntekter neste år.

Også hos Twitter har politisk reklame vært en nokså marginal inntektskilde.

Powered by Labrador CMS