Krever svar fra Fagforbundet

Fagpresseforeningen krever at Fagforbundet redegjør for hvordan omorganiseringen av Fagbladet kan skje innenfor pressens etiske regelverk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter at Fagforbundet sist uke vedtok det kontroversielle nipunkts forslaget om samorganisering av informasjonsavdelingen med Fagbladet, vil Den Norske Fagpresses Forening (DNFF) vurdere om bladet fortsatt kan være medlem. I går sendte fagpresseforeningen brev til Fagforbundet der man ber om en redegjørelse for hvordan omorganiseringen kan gjennomføres innenfor Redaktørplakaten, slik forbundet har vedtatt.

– Nå som vedtaket er fattet, så vi oss nødt til å reagere, sier administrerende direktør i fagpresseforeningen, Even Trygve Hansen, og viser til at redaktøren nå er fratatt mange rettigheter og at journalistene også skal gjøre informasjonsoppgaver.

Umulig

I brevet, som presseforbundet, redaktørforeningen og Norsk Journalistlag har fått kopi av,

hevder DNFF at det er et misforhold mellom innholdet i det nye regelverket og en setning i Fagforbundets vedtak som lyder slik:

”Forbundsstyret legger fortsatt til grunn av dette kan gjennomføres innenfor Fagbladets eksisterende formålsparagraf og Redaktørplakaten… ”

DNFF minner om at dersom reglene i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten, som hegner om den redaksjonelle uavhengighet, brytes, vil grunnlaget for fagbladets medlemskap i DNFF bortfalle.

– Denne saken har fått mye oppmerksomhet i mediene og blant Fagforbundets medlemmer. Det er derfor viktig at vi behandler saken korrekt og innhenter en redegjørelse fra Fagforbundets ledelse. Så blir det opp til hovedstyret å vurdere om Fagbladet tilfredsstiller kravene til medlemskap. I verste fall vil bladet bli ekskludert, sier Hansen.

Dialog

Han understreker at DNFF gjerne vil ha en dialog med ledelsen i LO-forbundet for å finne en løsning.

– Fagbladet er et flaggskip i fagpressen. Det er et blad som har vunnet priser og som drives av en profesjonell redaksjon. Det er et dårlig signal om landets største fagblad knebler den redaksjonelle friheten og lager et blad som er styrt av ledelsen. Vi håper derfor kjørereglene endres.

– Gunnar Gussgard, administrativ leder i Fagforbundet, skriver at hensikten med nyorganiseringen ikke er å gripe inn i driften av bladet?

– Vi må forholde oss til vedtakene som det øverste organet i organisasjonen har fattet. Her har man laget noen kjøreregler og så slengt på en setning til slutt om at man skal følge Redaktørplakaten. Da begynner man i feil ende. Redaktørplakaten må komme først. Så må man bygge opp organisasjonen og publiseringsrutiner rundt det.

Etter planen har hovedstyret i fagpresseforeningen sitt neste møte i august. Men dersom saken utvikler seg, kan styret møtes raskere, opplyser Hansen.

Powered by Labrador CMS