Politiforum stakk av med Fagpressens forsidepris. Med diplomen står redaktør Ole Martin Mortvedt. Foto: Kristine Lindebø

Dette er vinnerne av Fagpresseprisene 2019

Se hvem som vant og hvorfor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I kveld ble Fagpresseprisene delt ut på Månefisken i Oslo. Cirka 200 hadde møtt opp, og det ble delt ut til sammen ni priser.

Her er vinnerne:

Fagpressens forsidepris 2019 går til Politiforum

for forsiden/omslaget på utgave nummer 4 i 2018 «Hva om dette var mappa di??»

Pappomslag designet av Øyvind Kristiansen i Mediamania.

Juryens begrunnelse:

«Her er det et helt omslag som premieres. Omslaget forteller mye om saken. Det handler om innsyn i personalmapper som får store konsekvenser for den enkelte. Ekstra sterkt blir det når omslaget er utformet som en god, gammeldags personalmappe i 60-tallspapp. Bruk av gammel skrivemaskin-skrift og et stempel bidrar til å gjøre omslaget mest mulig autentisk. Som prikken over i-en la redaksjonen inn et merke etter en kaffekopp. Sakens kjerne er den lemfeldige behandlingen av medarbeideres personlige informasjon. Redaksjonen har mottatt mange henvendelser fra enkeltmedarbeidere i kjølvannet av publiseringen. I etterkant opplevde redaksjonen at «alle» kjente til saken – mye på grunn av det spesielle omslaget.

Stuntet kostet redaksjonen en god slump ekstra, men som de selv sier – «vi tok denne kostnaden, fordi dette er en sak som er så viktig for våre lesere». I etterkant ble ekstrakostnadene for omslaget dekket inn av eierne fordi de så verdien av god journalistikk og innovative grep. Slike eiere vil Fagpressen ha! Og slik journalistisk teft, kreativitet, lekenhet og gjennomføringsevne vil denne juryen ha!

Årets forsidepris går til Politiforums aprilutgave 2018 – "Hva om dette var mappa di?"»

Hederlig omtale:

  • Fontene, nummer 5 2018: «Den forbudte sorgen» ved designer Kristin M. Johansen.
  • Tidsskrift for Norsk psykologforening, nummer 1 2018: «Sykelig sunn», ved illustratør Åshild Irgens og designbyrået Bøk.

Fagpressens markedspris 2019 går til Psykisk helse.

Fagpressens markedspris 2019 går til Psykisk helse. Foto: Kristine Lindebø

Juryens begrunnelse:

«Vinneren har på en enkel, men genial måte, sørget for at brukerne på frivillig basis i snitt har betalt langt mer for lesing av stoffet deres enn ved normal leserbetaling. Gjennom oppfordringen: «Når du leser her vil vi gjerne be deg om en tjeneste. Artiklene til bladet er gratis på nett. Vi har ikke laget noen betalingsmur, vi ønsker å nå flest mulig. Men å lage uavhengig journalistikk koster penger, og vi får ikke pressestøtte eller andre tilskudd. Derfor ber vi om din hjelp: Støtt oss ved å vippse for eksempel kr 20,- så kan vi fortsette arbeidet med Psykisk helse.» Kampanjen resulterte i mange bidrag i 2018, med et gjennomsnittlig beløp på 42 kroner. Ja – årets markedspris går til Psykisk helse for frivillig betaling av nettartikler!»

Hederlig omtale:

  • Sykepleien for å ha lykkes med kampanje for å øke nettrafikken, ved bruk av Facebook
  • Preben Forberg, forskning.no for oppbygging av stillingsmarked for publikasjonen

Fagpressens fotopris 2019 går til fotografene Stig M. Weston og Signe M. Andersen for Sykepleien.

Fagpressens fotopris 2019 gikk til fotografene Stig M. Weston og Signe M. Andersen for Sykepleien. Prisen ble tatt imot av redaktør Barth Tholens og fagredaktør Liv Bjørnhaug Johansen. Foto: Kristine Lindebø

Juryens begrunnelse:

«Årets fotopris deles mellom to fotografer som på hver sin måte har illustrert temaer som både er utfordrende å bildelegge og som legger begrensninger på hvor nært fotografen kan gå. Fotografene løser oppgaven med henholdsvis minimalistiske virkemidler og med symbolmettede bilder som med sitt uvanlige bildespråk og dobbel bunn vekker leserens interesse for temaet og teksten.

Temaet er isolasjon i forskjellige former og årets fotopris deles mellom frilansfotograf Stig Marlon Weston for bildeserien "Fengslet i fengselet", om sikkerhetscellen i fengsel, og kunstfotograf Signe Marie Andersen for bildet "Bak lukkede dører", fra en skjermet demensavdeling på sykehjem.»

Hederlig omtale:

  • Ole Martin Wold for bilder til fotoreportasjen «Korpset kommer!», Utdanning
  • Eivind Senneset for bilder til saken «Blind kjærlighet», Diabetes

Innertieren 2019 går til Finansfokus

Innertieren 2019 gikk til Finansfokus, ved journalist Sjur Anda (t.h.) og redaktør Svein Åge Eriksen for temautgaven «Compliance». Foto: Kristine Lindebø

ved journalist Sjur Anda og redaktør Svein Åge Eriksen, samt frilanserne Claude R. Olsen og Magne Otterdal for temautgaven «Compliance», nummer 3 2018.

Juryens begrunnelse:

«Dette fagbladet har viet temasidene til alle mulige sider ved et helt spesielt, men likevel svært viktig begrep i bransjen deres. Denne bransjen er oversvømt av lover og forskrifter som skal sikre samfunnet og kunder mot juks og hvitvasking. For å unngå sanksjoner og omdømmetap, jobber mange med det som kalles for compliance, eller som det kanskje burde hete på godt norsk: Regeletterlevelse. Journalistene har gjennom en svær temautgave tatt et grundig og oppklarende dypdykk i dette spesielle begrepet i finansnæringen. Årets innertier går til Sjur Anda, Claude R. Olsen, Magne Otterdal og Svein Åge Eriksen i Finansfokus for temaet: "Compliance".»

Hederlig omtale:

  • Journalist Bård Amundsen, forskning.no for reportasjen «Fimbulvinteren er ikke en myte», publisert 1. januar 2018.
  • Journalistene Lotte Shepard og Elise M. Lund i Ren Mat for reportasjen «Nøtter fra nord» i nr 30, om hvordan klimaendringene endrer jordbruket.

Årets fagpresseredaktør 2019 er Ole Petter Pedersen

for hans redaktørgjerning i Kommunal Rapport.

Årets fagpresseredaktør 2019 er Ole Petter Pedersen, for hans redaktørgjerning i Kommunal Rapport. Nå i TU.no. Foto: Kristine Lindebø

Juryens begrunnelse:

«Pressen skal verne om offentlighetsprinsippet, heter det i Vær Varsom-plakaten, og Årets fagpresseredaktør er en tydelig stemme – særlig når det gjelder å sikre offentligheten innsyn. Denne redaktøren er også en spydspiss på utvikling og har vært en forkjemper for å utvikle nyhetsjournalistikken i mange år. Årets fagpresseredaktør er dessuten en sterk forkjemper for deling. Han viser gjerne fram sin redaksjons utviklingsprosjekter og deler av sin omfattende kunnskap, og støtter sine kolleger.

Årets fagpresseredaktør har bakgrunn som lokalavisredaktør, men det er i fagpressen han har tilbrakt de fleste av sine år som redaktør – og her har han stått helt sentralt i å jobbe fram flere journalistiske nyskapninger – som Kommunebarometeret og Leverandørdatabasen. Vi skjønner godt at han er savnet på sin tidligere arbeidsplass Kommunal Rapport.

Årets fagpresseredaktør har mange gode egenskaper som vi alle kan lære mye av - hans evne til deling, nysgjerrighet og et evig ønske om å utvikle seg. Dessuten er han en veldig hyggelig fyr!

Årets fagpresseredaktør er Ole Petter Pedersen, nå redaktør for tu.no!.»

Fagpressens utviklingspris 2019 går til forskning.no for Ung.forskning.no.

Fagpressens utviklingspris 2019 går til forskning.no for Ung.forskning.no. Foto: Kristine Lindebø

Juryens begrunnelse:

«Fagpressens utviklingspris2019 går til en redaksjon som satte seg som mål å nå den mest attraktive målgruppen av dem alle. De erkjente at hverken kanapeer, fiksfakserier eller simpel gimmick ville bringe dem videre. Her var det bare innholdet som kom til å telle – og, vil vi tro, lesergruppens nysgjerrighet på hva nettopp denne redaksjonen kunne by på. Med dedikerte og kompetente journalister, med litt eksterne midler og et innholdsrikt arkiv, får Forskning.no – ved journalist og prosjektleder Marianne Nordahl – utviklingsprisen for sin satsing på unge lesere via Ung.forskning.no.»

Hederlig omtale:

  • Fagbladet for satsingen «Grasrotstemmer».
  • Kommunal Rapport for Leverandørdatabasen

Fagpressens journalistpris 2019 går til redaktør Ole Martin Mortvedt og journalist Erik Inderhaug i Politiforum

... for bred dekning av politifolks behov for personvern og identitetsskjerming, gjennom tre reportasjer i april, juni/juli og september.

Fagpressens journalistpris 2019 går til redaktør Ole Martin Mortvedt og journalist Erik Inderhaug i Politiforum. Her mottar redaktør Mortvedt prisen fra scena. Foto: Kristine Lindebø

Juryens begrunnelse:

«Årets journalistpris handler om personvern – eller mer presist – mangel på vern. Det viser seg at hvem som helst kan be om å få innsyn i personalmappa til offentlig ansatte. Dette gjelder også ansatte i politiet. Gjennom tre reportasjer blir det dokumentert at slike innsyn i personalmappene skjer stadig oftere, og at dette kan oppleves særdeles ubehagelig når f.eks. noen henger ut navngitte politifolk som «hundemordere» i sosiale medier.

Dette handler ikke om politifolk som vil gjemme seg bak finlandshetter eller skjule ulovlige handlinger. Det handler om mennesker som vil leve trygge og normale liv når de ikke er på jobb.»

Hederlig omtale:

  • Kari Anne Dolonen, Ingvald Bergsagel, Marit Fonn og Barth Tholens i Sykepleien for en undersøkelse og kritisk journalistikk om sykepleiere som blir seksuelt trakassert på jobb av pasienter..
  • Journalist Geir Røed i Motor/motor.no for kritiske søkelys på bruktbil-bransjen under tittelen «Kriminalitet under radaren».

Fagpressens gravepris 2019 går til journalist Frode Aga i Byggeindustrien/bygg.no

... for saken om konsulenter i Bane NOR.

Fagpressens gravepris 2019 går til journalist Frode Aga i Byggeindustrien/bygg.no. Foto: Kristine Lindebø

Juryens begrunnelse:

«Blant det aller viktigste vi som journalister kan gjøre som en del av vårt samfunnsoppdrag, er å avdekke misbruk av offentlige midler. Å avsløre at dine og mine skattepenger havner i lommer de ikke burde vært. At offentlige midler renner ut og kostnadsrammer sprekker. Årets prisvinner har på imponerende vis avdekket nettopp dette.

Gjennom et usedvanlig bredt og grundig kildearbeid med samtaler med en rekke kilder internt og eksternt. Gjennom innsyn i postjournaler, gjennom dypdykk i Brønnøysundregisteret, Skatteetaten, rettsdokumenter, regnskap og årsrapporter har prisvinneren avslørt et offentlig prosjekt som sprenger alle økonomiske rammer. En innleid konsulent som får 12,7 millioner kroner og har ni roller i andre selskaper. Om millionlønninger allerede før jobben begynner og om fire kolleger som har en felles fortid i Singapore.

Dette er gravejournalistikk av ypperste klasse. Dette er historien om Bane NOR og Follobanen.»

Hederlig omtale:

  • Journalistene Sonja Holterman og Hans Skjong i Utdanning for artikkelserien «Hjemmebarna».
  • Journalist Øystein Windstad i Fagbladet for kritiske artikler om arbeidsforholdene i skjønnhetsbransjen.

Les egen sak om Årets fagblad: Derfor er Politiforum kåret til Årets fagblad

Juryen har bestått av:

Kjersti Løken Stavrum (leder), Morten Løberg, Nina Thorvaldsen, Anne Hafstad, Reidun Kjelling Nybø, Yngve Vogt og Tormod Haugstad.

Powered by Labrador CMS