Kristoffer Egeberg, ansvarlig redaktør i Faktisk.no
Kristoffer Egeberg, ansvarlig redaktør i Faktisk.no

– Faktisk.no driver søppel-journalistikk av verste sorten, enkelt og greit

Faktasjekkerne klaget inn til PFU.

Publisert Sist oppdatert

Hvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»? spurte Faktisk.no i en «innsikt»-artikkel publisert 24. februar. Saken er også publisert her på Journalisten.

Ingressen var:

«Grunnleggeren av den raskt voksende Facebook-gruppen har sammenlignet AUF med Hitlerjugend og kalt muslimer ‘vår tids nazister’. En av administratorene har hetset statsministeren på Twitter, og har klare koblinger til den sterkt islamfiendtlige organisasjonen ‘Stopp islamiseringen av Norge’.»

Nå har mannen bak Facebook-gruppen, Knut Amundsen, klaget Faktisk.no inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for seks brudd på Vær varsom-plakaten. Saken behandles førstkommende tirsdag.

I klagen skriver Amundsen:

«Jeg ble oppringt av en journalist fra Fakta.no som lurte på om han kunne få snakke med meg om en Facebook side jeg hadde opprettet og som fikk en utrolig vekst på få dager.

Han var både frekk og arrogant og jeg ble sint og avviste ham.

Det viste seg at den samme mannen bare få dager tidligere hadde rost denne siden opp i skyene og etter det ba om å få bli min venn på Facebook. Jeg svarte ja til dette da han virket som en ok fyr.

Det han så gjorde var og granske min side fra i dag og helt tilbake til 2016 for om mulig å finne noe negativt han kunne skrive om meg.»

Amundsen skriver at han opplever seg stemplet som rasist og nazist.

Faktisk.no avviser brudd på god presseskikk.

«Det stemmer ikke at Faktisk.nos journalist ba om å bli venn med Amundsen på Facebook. I journalistens aktivitetslogg på Facebook, som viser Facebook-venner som er lagt til eller fjernet, finnes det ikke noen oppføring som tilsier at dette skal ha skjedd», skriver Faktisk.no i sitt tilsvar.

Faktisk.no opplyser også at de bevisst unnlot å bruke bilder av klager for å gjøre publiseringen mer varsom. Redaksjonen unnlot også bruke mannens navn i tittel og ingress, skriver Faktisk.no.

Til dette svarer klager at det er en direkte løgn at Faktisk.nos journalist ikke ba om å bli venn med ham.

Han skriver videre:

«Nei Faktisk.no driver søppeljournalistikk av verste sorten, enkelt og greit.»

Disse sakene skal også behandles av PFU førstkommende tirsdag:

Journalisten strømmer alle de åpne sakene fra møtene i Pressens Faglige Utvalg. Du kan følge møtet direkte her på Journalisten eller se det i opptak i ettertid.

Møtet strømmes også på Facebook og Youtube.

Ønsker du å vise PFUs behandling av utvalgte eller alle saker på egen nettside? Det kan du lese mer om her.

Powered by Labrador CMS