Salman Rushdie i 2010. Foto: Navdeep Dhillon, Wikimedia commons
Salman Rushdie i 2010. Foto: Navdeep Dhillon, Wikimedia commons

Fatwaen mot Rushdie

For 25 år siden utstedte Irans leder ayatollah Khomeini dødsdom mot forfatteren Salman Rushdie for boka Sataniske vers.

Et knippe ingresser fra NTB og andre medier forteller hvordan nyheten utviklet seg i Norge de første ukene etter fatwaen.

16.01.1989 London (NTB-AFP): Storbritannias største bokhandelkjede, W. H. Smith, har tatt forfatteren SalmanRushdies bok “The Satanic Verses” ut av salg i to av sine forretninger i Nord-England. Grunnen er demonstrasjoner blant rasende muslimer som mener boka er blasfemisk.

15.02. New York (NTB-Reuter): Den indisk-fødte britiske forfatteren Salman Rushdie avlyste onsdag sin reise til USA etter flere drapstrusler mot ham.

17.02. Oslo (NTB): - Norge tar avstand fra ethvert forsøk på på true forfattere eller forleggere. Vi har verken noe ønske eller anledning til å henstille til Aschehoug Forlag om å ikke gi ut boka “Sataniske vers”. Dette sier pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, Sigrid Romundset, til NTB etter møtet med representanten for den iranske ambassaden fredag.

17.02. Oslo (NTB): Den iranske ambassade kom fredag med en muntlig protest overfor Utenriksdepartementet mot planene om å gi ut SalmanRushdies bok “Sataniske vers” i Norge. UD har på sin side innkalt til et møte for å få oppklart om en representant for ambassaden har uttalt at Khomeinis drapsordre må følges.

17.02. Ottawa (NTB-Reuter): Den kanadiske regjeringen opplyste fredag at den har stanset innførselen av forfatteren Salman Rushdies bok “Satanic Verses” inntil det kan avgjøres om boken strider mot en lov om spredning av hat-litteratur.

17.02. Oslo (NTB): Representanter for alle de ulike muslimske trossamfunnene i Norge kommer sammen til møte i Oslo i helgen for å drøfte en felles offensiv mot den planlagte norske utgivelsen av Salman Rushdies omstridte bok “Sataniske Vers”.

17.02. London (NTB-AFP): Den norsk-ættede forfatteren Roald Dahl har bedt sitt forlag Penguin om å stanse utgivelse av Salman Rushdies roman “The Satanic Verses” og makulere eksisterende eksemplarer for å redde liv, skriver London-avisen The Times fredag.

17.02. Oslo (NTB-Helen Vogt): Ayatollah Khomeinis dødsdom over forfatteren Salman Rushdie og forleggerne som sprer boka hans, er ikke bare symbolsk ment. Det er en reell trussel, fra en som mener nøyaktig hva han sier, og det står makt bak ordene, sier Kari Vogt – norsk religionsforsker med moderne islam som spesialfelt.

AFTENPOSTEN AFTEN 18.02. REUTERS New York: De to største bokhandlerkjedene i USA ga igår ordre om at Salman Rushdies bok “Sataniske vers” skal fjernes fra hyllene.

DAGENS NÆRINGSLIV 18.02. Ayatollah Khomeini har med sine drapstrusler mot forfatteren Salman Rushdiegjort en kjempeinnsats for utbredelsen av “The Satanic Verses”. I USA er flere store bokhandlere allerede utsolgt, og nye opplag forberedes allerede før boken er formelt utgitt.

19.02. Oslo (NTB): Ayatollah Khomeinis dødstrusler mot forfatteren Salman Rushdie og hans forleggere blir tatt opp i Stortingets spørretime onsdag. Hanna Kvanmo (SV) spør utenriksministeren om Norge vil vurdere å bryte de diplomatiske forbindelsene med Iran.

20.02. Oslo (NTB): Norske muslimer ber Regjeringen forby import av Salman Rushdies roman “Sataniske vers” i Norge, og ber forlagssjef William Nygaard i Aschehoug la være å utgi Rushdies bok. Førstkommende lørdag mobiliserer alle muslimske organisasjoner i Norge til demonstrasjon mot boka, som de mener håner og krenker Islam.

AFTENPOSTEN MORGEN 21.02. Lørdag vil tusenvis av muslimer protestere mot den omstridte boken “The Satanic Verses” i Oslo. 26 muslimske organisasjoner har hittil sluttet seg til demonstrasjonen og et krav om å stoppe utgivelsen av boken i Norge.

Den store kontingenten muslimer i Norge - 26 000  i tallet - har efter bråket om Salman Rushdies bok dannet en organisasjon som kaller seg “Det islamske forsvarsråd i Norge”. Forsvarsrådet fordømmer skarpt utgivelsen av boken “The Satanic Verses” på Aschehoug Forlag.

21.02. Oslo (NTB): Regjeringen har besluttet å kalle hjem den norske ambassadøren i Teheran i protest mot ayatollah Khomeinis dødsdom over forfatteren Salman Rushdie, etter det NTB erfarer.

21.02. Oslo (NTB): Den norske P.E.N.-klubben støtter forfatteren Salman Rushdie og utgiverne av Rushdies bøker. Det frie ord må ikke la seg kneble av mordtrusler, erklærer klubben i en uttalelse som er oversendt Irans charge d'affaires i Oslo.

22.02. Oslo (NTB): Kommunepolitikerne Syed Bokhari og Rafid Bhatti fra Skedsmo får ikke støtte blant majoriteten av norske muslimer, hevder Slah Edine Maamri, muslim som opprinnelig kommer fra Tunis. De to fra Ap-gruppen i Skedsmo herredsstyre har gått ut med offentlig støtte til ayatollah Khomeinis dødsdom over forfatteren Salman Rushdie.

22.02.  Oslo (NTB): Syed Bokharis offentlige støtte til ayatollah Khomeinis dødsdom over forfatteren Salman Rushdie har skadet flyktningearbeidet i Norge. Slike uttalelser er utslag av fanatisme og bør ikke tolereres, sier Annette Thommessen, leder av Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), til NTB.

AFTENPOSTEN AFTEN 23.02. Den opphetede debatten omkring Khomeinys “dødsdom” over forfatteren Salman Rushdie førte til at “Det islamske forsvarsråd i Norge” innkalte til pressekonferanse klokken 23.30 igår kveld. Rådet gjorde det helt klart at muslimer skal følge norsk lov.

- Norge er et ikkeislamsk samfunn. Islam pålegger muslimene som bor i et ikkeislamsk land å respektere det landets lover, sa Alama Mushtaq Ahmed Chishti, talsmann for forsvarsrådet.

Samtidig gjør rådet det klart at det å ærekrenke en profet er så alvorlig at det er tillatt å drepe den som gjør dette. Men det er ikke tillatt å gjøre dette på egen hånd i land der det vil være et lovbrudd.

23.02. Oslo (NTB): - Muslimer i Norge er redde for at saken med Khomeinis dødsmot over Salman Rushdie skal skade deres trygghet. De er urolige, og vi har mottatt mange henvendelser fra bekymrede mennesker, sier Emrullah Gursel, talsmann for Antirasistisk senter i Oslo, til NTB.

23.02. Lillestrøm (NTB): De to kommunepolitikerne Rafid Bhatti og Syed Bokhari i Skedsmo satt torsdag i avhør hos politiet i tre timer hver, etter at de onsdag gikk ut og støttet Khomeinis drapsdom over forfatteren Salman Rushdie.

23.02. London (NTB-AFP): Den tidligere britiske pop-artisten Cat Stevens som tok navnet Yusuf Islam da han konverterte til islam i 1977, støtter ayatollah Ruhollah Khomeinis dødsdom over forfatteren Salman Rushdie.

23.02. Oslo(NTB): Statsminister Gro Harlem Brundtland tar sterk avstand fra de to Ap-politikerne i Skedsmo som onsdag støttet Khomeinis drapsdom over forfatteren Salman Rushdie.

02.03. Moskva (NTB-DPA): Sovjetunionen ytrer forståelse for ayatollah Khomeinis drapstrusler mot forfatteren Salman Rushdie og frykter at striden omkring boka “De sataniske vers” kan gjøre det vanskeligere å løse regionale konflikter.

AFTENPOSTEN MORGEN 13.04. “Sataniske Vers” av Salman Rushdie foreligger nå på norsk. Boken er blitt trykket i all hemmelighet. Det islamske forsvarsråd vil gå til ærekrenkelsessak mot Aschehougs forlag og eventuelt bokhandlere.

17.04. Oslo (NTB): To bokhandler i Oslo-området ble i helgen skadd i branner som politiet regner med var påsatt. Begge steder har brannen trolig startet med at brennbart materiale ble kastet inn gjennom en knust vindusrute, skriver Aftenposten.

Powered by Labrador CMS