FHI avviser fire nye koronadødsfall siste døgn. Kun åtte er innlagt i Norge med viruset. Her ved Camilla Stoltenberg, direktør i instituttet.
FHI avviser fire nye koronadødsfall siste døgn. Kun åtte er innlagt i Norge med viruset. Her ved Camilla Stoltenberg, direktør i instituttet.

Avviser NTB-melding om fire nye koronadødsfall siste døgn

Nå beklager FHI at de var sent ute med forklaring av tallmateriale.

Publisert Sist oppdatert

Siste oppdatering klokken 14.09: FHI beklager at de var sent ute med forklaring av oppdaterte tall.

Fredag kl 12.52 meldte NTB om fire nye koronadødsfall i Norge siste døgn, og at det gjaldt to menn og to kvinner.

Nyheten gikk kjapt ut som push-varsel fra flere medier, blant annet VG, men få minutter senere skriver avisa at FHI avviser opplysningene.

Men fire nye dødsfall har kommet til i tallmaterialet til instituttet: Det totale norske dødstallet har blitt oppdatert med fire nye dødsfall, fra 257 til 261, men de ligger tilbake i tid, forklarer FHI ifølge avisa.

FHI: Sent ute med forklaring

Det er uklart hvordan feilen har oppstått, sier nyhetsredaktør Sarah Sørheim til Journalisten rett etter klokken 13.

– Vi er ikke helt sikre på hva som har skjedd, men FHI sier at de har hatt feil i sine tall og korrigerer nå. Vår sak var basert på tallmaterialet til FHI. Vi har meldt dette på samme måte som vi har gjort hele tiden, sier Sørheim.

En knapp time senere opplyser kommunikasjonsdirektør Christina Rolfheim-Bye til Journalisten at FHI var sent ute med å sette oppdaterte tall i kontekst:

– Kanalen Github, som mange medier bruker for å få en enklere semi-automatisert tilgang til dagsrapport-tallene fra instituttet, ble oppdatert klokken 12.45. Teksten som forklarer økningen i tallet ble publisert noen minutter over 13. Dette var en misforståelse på en travel dag, og det beklager vi, skriver Rolfheim-Bye i en e-post.

Fire nye dødsfall, men tilbake i tid

FHI har nå lagt ut forklaring om tallmaterialet på sine nettsider:

Ved en nylig gjennomgang av overvåkningsdata for covid-19 assosierte dødsfall, hvor vi manuelt har gått igjennom dødsattestene til avdøde personer med positiv covid-19 prøve, har vi funnet enkelte (4) dødsfall hvor behandlende lege har angitt covid-19 på dødsattesten. Disse har nå blitt lagt til total antallet av covid-19 assosierte dødsfall.

Dødsfallene som har blitt registrert ved denne kvalitetssikringen ligger tilbake i tid. Antall covid-19-assosierte dødsfall rapportert til Folkehelseinstituttet per dødsdato (i uker) fremgår i ukerapporten.

Powered by Labrador CMS