Trygve Hegnar. Foto: Kathrine Geard
Trygve Hegnar. Foto: Kathrine Geard

Hegnar vant fram

Profilerte bedriftsledere må gjøre seg mer tilgjengelige for mediene enn mannen i gata, mener PFU.

Publisert Sist oppdatert

Er det forskjell på en eiendomsgründer og mannen i gata? Det ble en del av drøftingen i PFU rundt Poppe & Co.s klage på Finansavisen og Hegnar.no.

Se opptak fra PFUs behanling her!

PFU-sekretariatet ønsket å konkludere med at de to innklagede mediene har brutt god presseskikk som følge av en kritisk sak om flukt av meglere fra selskapet.

– Artikkelen har rammet klagerens virksomhet hardt. Den som utsettes for nærgående presse må få mulighet til å uttale seg. Redaksjonen skulle anstrengt seg ytterligere for å få tak i klageren før publisering. Det samme gjelder Hegnar.no, og de har brutt god presseskikk, lød forslaget til uttalelse.

Ivareta virksomheten

Medlemmene i utvalget spurte seg om klager var gitt tilstrekkelig tid til tilsvar. Camilla Serck-Hanssen var blant dem som vurderte nettopp dette.

Ellen Arnstad viste til at det over to dager ble ringt til representanter fra Poppe & Co. tre ganger, også til styreleder i selskapet.

– Det er to stykker som har fått mulighet til å svare, men ingen gjør det. Det er verdt å stille spørsmål ved, mente Arnstad.

– En styrelederoppgave handler nettopp om å ivareta virksomhet. Hvor lang tid skulle styreleder få for å kommentere overfor media? Hvor mange dager? Jeg mener det er et vesentlig poeng at dette er to aktører i en bransje som er vant med å snu seg rundt, og så svarer de ikke. Jeg er redd for en uttalelse som blir upresis, fortsatte Arnstad.

Døgnet rundt

– Men styrelederen sier han ikke har fått noen telefoner, svarte Børringbo og viste til at det står ord mot ord hvorvidt det er ringt.

– Selv har jeg vært administrerende direktør og var tilgjengelig døgnet rundt. Ringte det en journalist, så svarte jeg, gjorde Ingeborg Moræus Hanssen klart.

– Jeg synes ikke vi skal ha med tidsaspektet. Det var safe å trykke på mandag, dette er profesjonelle aktører, mente Aftenposten-redaktør Hilde Haugsgjerd.

Ikke stress

Moræus Hanssen reagerte på forslag til uttalelse hvor det også ble presisert at Finansavisen trolig ikke ville trengt å stresse saken, fordi de ikke hadde konkurranse.

– Himmel og hav, skal vi si at kjære Finansavisen, dere må ikke stresse. For en rørende uttalelse. Om vi sier at nå må pressen ta det mer langsomt, det er en oppsiktsvekkende uttalelse fra oss, sa den tidligere kinodirektøren.

– I denne saken er det ingen tvil om at man for så vidt burde anstrenge seg ytterligere, men det er tvil om det er brudd på god presseskikk, poengterte PFU-leder Odd Isungset.

Utvalget konkluderte behandlingen med at redaksjonene kunne strukket seg enda lenger for å innhente imøtegåelse, men klager har også et ansvar for å svare på henvendelsene. Ikke brudd på god presseskikk, mente PFU.