Helsingin Sanomats sjefredaktør Kaius Niemi (til høyre) i samtale med advokat Kai Kotiranta før dagens rettssak starter. Niemi er ikke selv siktet i sakten.

Journalister tiltalt

Finske journalister tiltalt for avsløring av sensitiv informasjon om forsvaret

Tre finske journalister er tiltalt for å ha offentliggjort sensitive opplysninger om landets forsvar og risikerer flere års fengsel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I 2017 skrev to journalister ansatt i avisen Helsingin Sanomat en artikkel med tittelen «Finlands mest hemmelige sted».

Sammen med redaktøren er de nå tiltalt for å ha avslørt beliggenheten og oppgavene til en spesialavdeling i det finske forsvaret. Alle de tre journalistene nekter straffskyld.

Rettssaken startet torsdag, og journalistene kan få fengselsstraff på inntil fire år hvis de blir dømt. De var ikke til stede i retten, men skal etter planen avgi forklaring mot slutten av november.

En planlagt artikkel som skulle følge opp den første, ble besluttet ikke publisert etter at den første høstet kritikk, skriver den finske kringkasteren MTV. I retten torsdag krevde aktor at nett-versjonen av den orginale artikkelen må fjernes fra avisens nettsider.

Helsingin Sanomat er Nordens største abonnementsavis og hadde i 2019 et oppslag på 340.000.

Sjefredaktør Kaius Niemi ble sammen med en av avisens andre toppredaktører også etterforsket, men det ble ikke tatt ut tiltale mot dem, har Bloomberg tidligere skrevet.

Powered by Labrador CMS