Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Kathrine Geard
Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Kathrine Geard

Mistenker press fra statsministeren

Først var det gitt innsideinformasjon, så ble opplysningen trukket. Hvorfor, spør TV 2.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag sa Finn Hvistendahl til TV 2 at det var blitt gitt innsideinformasjon fra regjeringen til DnB NOR. Så trakk han uttalelsen tilbake litt senere under påskudd av at han ikke hadde dekning for sin uttalelse.

– Klokkeklart

– Det var et overraskende intervju, sier TV 2-reporter Aslak M. Eriksrud. Han fikk i oppdrag å intervjue styrelederen i Kredittilsynet. Til Journalisten sier Hvistendahl at svaret han ga må komme av en konsentrasjonssvikt.

Eriksrud intervjuet Hvistendahl etter klokken 16, og så ble SMK ringt i 17-tiden.

– Virket Hvistendahl ukonsentrert?

– Nei, på ingen måte. Han er en trivelig fyr med godt humør. Så jeg stilte ham spørsmål som jeg ikke forventer svar på, men må spørre. Så svarer han klokkeklart at jo da, det er gitt innsideinformasjon. Jeg stilte oppfølgingsspørsmål om det var gitt innsideinformasjon til Bjerke – hvorpå han svarte at det måtte være rette mannen. Jeg stilte flere oppfølgingsspørsmål om dette, og han svarte klart. Det var ikke noe han plumpet ut med, forklarer Eriksrud.

Hvistendahl forteller til Journalisten at han bare minutter før 18.30-nyhetene ble oppringt av en kollega fra tilsynet som fortalte styrelederen at han trolig har sagt noe feil.

– Hvistendahl ringte meg to minutter før sending fordi han hadde fått en telefon og var redd for hva vi siterte ham på. Jeg sa til ham at vi spiller av hans sitater i helhet med spørsmål, slik at det ikke skal være en misforståelse, og at vi lagde en sak om at SMK ga innsideinformasjon til DnB NOR. Da ble det stille i telefonen før han sa at dette hadde han ikke dekning for å si.

– Absurd kveld

Senere på kvelden intervjuet NRK-journalist Anders Magnus Hvistendahl om feilen han hadde gjort, etter at tilsynet sendte ut en pressemelding om tabben.

– Jeg synes kvelden i går var nokså absurd. Det var veldig klart, både spørsmålet fra TV 2 og det han svarte. Så jeg synes det var underlig, men på en annen side kan man komme ut for situasjoner hvor man kan gjøre feil. Enten har han gjort en kjempetabbe, eller så er det noe som ikke er fortalt i denne saken, og det er kanskje det siste som gjør oss urolig, sier Anders Magnus.

TV 2 lurer på hvordan denne kollegaen til Hvistendahl i tilsynet var klar over hva styrelederen hadde sagt til dem, før innslaget ble sendt. Vi har spurt Kredittilsynet hvordan det foregikk.

– Hvem hos dere tok kontakt med Hvistendahl tirsdag?

– Jeg kommer ikke til å kommentere denne saken overhodet. Det er en generell holdning at vi ikke kommenterer intern saksbehandling, sier kommunikasjonssjef Kjetil Karsrud i Kredittilsynet.

– Men her handler det om at en av dere tok en telefon til Hvistendahl og gjorde ham oppmerksom på at han kan ha sagt noe feil. Hva har dette med saksbehandling å gjøre?

– Det er saksbehandling.

– Så mistanken om at dere er blitt presset av Statsministerens kontor blir besvart med ingen kommentar?

– Jeg har ingen kommentar til dine spørsmål om dette.

Husket ikke

Ifølge Finn Hvistendahl selv var det seksjonssjef Geir Holen i Kredittilsynets seksjon for markedsatferd som ringte ham bare minutter før 18.30-nyhetene.

– Han var blitt kontaktet om dette, men han husket ikke av hvem. Men han trodde det var Dagbladet, sier Hvistendahl.

– Jeg ønsker ikke nå å kommentere dette, sier Holen.

Ifølge kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor ble det gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med Kredittilsynet.

– Vi ble spurt fra TV 2 om SMK ville gi en kommentar til Hvistendahls utspill, og så ble vi usikre på hva som var det nye i saken fra tilsynets side. Vi trengte å få oppklart hva vi skulle kommentere. Derfor ringte jeg til hele listen av kommunikasjonspersoner i tilsynet, og ingen tok telefonen, sier Måseide.

Dermed tok medarbeidere ved kontoret tak i pressemeldingen fra tilsynet om konklusjonen om anmeldelse til Økokrim og ringte kontaktperson Geir Holen.

– Han ringte meg tilbake rett før sending. Da visste vi ikke hva som ble sagt, og det var for sent å gi noen kommentar, forklarer kommunikasjonssjefen.

Ikke lenge etter ringte også tilsynets styreleder Finn Hvistendahl.

– Han beklaget en feilaktig og uheldig uttalelse og forklarte at han var i kontakt med TV 2 for å rette opp feilen, noe vi synes var positivt.

Powered by Labrador CMS