PFU behandlet klage mot iFinnmark. Bildet er fra et tidligere møte.
PFU behandlet klage mot iFinnmark. Bildet er fra et tidligere møte.

iFinnmark felt i PFU etter dekning av hundedrap

Skapte diskusjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da en artikkel og en videosending fra iFinnmark ble behandlet hos Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag morgen 2. mars, ble konklusjonen, etter en viss diskusjon, brudd på god presseskikk.

Bakgrunnen for klagen er drapet på hunden Kiira, som ble funnet skutt og drept i Alta i fjor høst. Hendelsen skapte hissig stemning, og ifølge klagen skal reineieren som tok livet av Kiira har blitt utsatt for grov hets som følge av lokalavisas dekning.

Klaget inn av søster

iFinnmark omtalte saken i artikkelen «Plutselig forsvant Kiira. Så ble den funnet død: – Den var skutt flere ganger» 26. september i fjor. Dagen etter strømmet lokalavisa en direktesending hvor hundeeieren gikk hardt ut mot medlemmer av reinbeitedistriktet.

Klagen omfattet både artikkelen og direktesendingen, og er innsendt av søsteren til den aktuelle reineieren. Hun reagerer på det hun i klagen beskriver som ensidig fremstilling av hendelsen og forhåndsdømming av sin bror.

Hun viser til brudd på åtte punkter i Vær varsom-plakaten (VVP): 1.2, 3.2, 4.2, 4.4, 4.5, 4.7, 4.14 og 4.15.

Reagerte på video

Mens den innklagede artikkelen gikk fri etter en såkalt samlet vurdering, konsentrerte PFU seg i diskusjonen om avisas direktesending fra et pressemøte, og videreformidlingen av de harde utfallene som kom der.

Her mente blant annet PFU-medlem Gunnar Kagge at man burde vurdere om man skulle gå for et rent brudd på god presseskikk, i stedet for forslaget kritikk fra sekretariatet.

– Det er så mange ting man kunne gjort for å fortelle seerne at her finnes det flere versjoner. Jeg synes dette er brudd, uttalte Kagge, og fikk støtte fra flere andre medlemmer.

Felte iFinnmark, frikjente NRK

PFU-leder Anne Weider Aasen, og nestleder Ellen Ophaug, var blant dem som argumenterte for den mildere fellelsen kritikk, og blant annet så på situasjonen med direktesending som en noe formildende faktor.

Flertallet av utvalget landet til slutt likevel på fellelsen brudd på god presseskikk, på VVP-punktet 4.14 om imøtegåelse.

NRK, som også var klaget inn for artikler om saken, gikk fri hos utvalget.

«Slik utvalget ser det, kontrollerte NRK hundeeierens historie så langt det lot seg gjøre med en av dem som var til stede da hunden ble skutt. Det konkluderes ikke med hvordan det skjedde, men kilden bekrefter at hunden ble skutt. Etter PFUs mening sørget hans versjon av hendelsen for den nødvendige balansen i artikkelen», står det i den vedtatte uttalelsen.

Powered by Labrador CMS