Firda ble felt på to punkter under årets første PFU-møte.
Firda ble felt på to punkter under årets første PFU-møte.

Firda felt etter omtale av utroskapssak

Felt på to punkter i lukket PFU-behandling.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klagen som Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet onsdag, gjaldt to artikler i avisa Firda om en Senterparti-politiker som var blitt ekskludert fra partiet. Mannen ble ekskludert på grunn av brudd på partiets etiske regelverk.

I en epost, som ble sendt til hele kommunestyret i mannens kommune, fortalte seks kvinner om hvordan den gifte mannen hadde innledet forhold til samtlige kvinner samtidig.

Klagen var en av to lukkede saker som ble behandlet på gårsdagens møte PFU-møte.

Kontaktet ikke kvinnene

Det var to av kvinnene som klaget inn Firdas artikler for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 3.2 om opplysningskontroll, og punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse.

I den første påklagede artikkelen konfronteres mannen med utroskapen og mener seg utsatt for en heksejakt. Kvinnene fikk ikke anledning til å uttale seg om opplysninger og beskyldninger fremsatt av mannen i artikkelen. Avisen selv sier opplysningene ikke ble kontrollert fordi de ikke kjente til kvinnenes identitet.

Både mannen og de seks kvinnene er anonymisert i artiklene.

Felt på to punkter

PFU mener Firda har brutt god presseskikk fordi kvinnene ikke ble kontaktet før publisering av den første saken, og at påstandene ikke ble sjekket ved å bruke kvinnene som kilde. Dermed ble Firda felt på begge punkter.

Den andre artikkelen, som var en oppfølgingssak, opplever klagerne som en ufin motreaksjon på PFU-klagen på de første artikkelen. De mener den er egnet til å latterliggjøre kvinnene i en alvorlig varslingssak.

PFU mener imidlertid at artikkelen var en naturlig oppfølging av en aktuell nyhetssak, der også klagerne kom godt til orde.

Powered by Labrador CMS