Nektes innsyn

iTromsø og Nordlys ønsker innsyn i ordførerens e-poster og SMS.

Publisert Sist oppdatert

Avisene Nordlys og iTromsø har bedt om innsyn i ordførerens e-poster og SMSer i forbindelse med den såkalte Troms Kraft-saken. De fikk først nei av kommunen, og har nå også fått avslag på sin klage til Fylkesmannen i Troms. Begge aviser omtaler fredag innsynsavslaget (ikke på nett).

Privat karakter

iTromsø avslørte tidligere i år at First House ble hyret inn for å påvirke lokalpolitikere til å støtte en foreslått eierskapsmelding i Troms Kraft. iTromsø har blant annet gjengitt utdrag fra e-post-korrespondanse mellom seniorkonsulent Jan Erik Larsen i First House og Tromsøs ordfører Arild Hausberg (Ap). Det fremgår at Larsen skal ha jobbet med å påvirke standpunktet til sjefredaktør Hans-Kristian Amundsen i Nordlys.

iTromsø og Nordlys har fått se en del av ordførerens e-poster, men får ikke innfridd forespørselen om bredere innsyn. Ifølge iTromsø mener Fylkesmannen at dokumenter ordføreren har mottatt eller sendt i egenskap av privatperson eller som ledd i interne drøftelser i eget parti, faller utenom offentlighetsloven.

– Feig og unnvikende

Amundsen sier til Nordlys at han er fryktelig overrasket og veldig skuffet:

– Jeg synes kommunen og ordføreren er feig og unnvikende. Her burde de ha praktisert meroffentlighet slik at folk flest fikk vite hva ordføreren har skrevet og ment i en svært omstridt sak. Det hadde både folk og ordføreren selv vært tjent med.

Sjefredaktør Jørn-Christian Skoglund iTromsø sier til egen avis at han nå ser grunn til å følge nøye med på hvordan kommunen håndterer offentlighetsloven.

– Denne saken har handlet om uheldig sammenblanding av roller og funksjoner. Det er et kunstig skille. Det burde være stor takhøyde for å belyse disse forholdene på en ordentlig måte.

Avgjørelsen fra Fylkesmannen er endelig og kan ikke påklages.Powered by Labrador CMS