SVA-redaktør Gunnar Sætra er ikke nådig mot manglende fiskerifokus i nordnorske redaksjoner.
SVA-redaktør Gunnar Sætra er ikke nådig mot manglende fiskerifokus i nordnorske redaksjoner.

Slakter nordnorske redaksjoner: – Nå kan vi bruke helga til å skjemmes

SVA-redaktøren ikke nådig mot manglende fiskerifokus.

Publisert Sist oppdatert

«Nordnorske journalister samles nok en gang til konferanse uten å snakke om fisk. 'Fiskekakedirektivet' råder fortsatt», skriver ansvarlig redaktør Gunnar Sætra i Sør-Varanger Avis i en kommentar som oppspark til helgas Svarte Natta-konferanse i Tromsø.

Han tegner et nedslående bilde av status for dekningen av fiskerifeltet i nordnorske redaksjoner.

«Vi har nedprioritert fiskeristoffet i flere tiår og dermed forsømt utviklinga i Nord-Norges viktigste næring gjennom tidene», konkluderer Sætra.

I en bredt anlagt tekst skriver redaktøren om hvordan han opplevde fokuset på en av landsdelens og landets viktigste ressurser i tidligere år, sett opp mot dagens situasjon:

«Rundt 1990 hadde mange nordnorske aviser – og NRKs distriktskontor – journalister som jobba mer eller mindre fast med fiskeristoff. Jeg vet det, fordi jeg brukte å møte disse journalistene på årsmøtene i fiskeriorganisasjonene og på ulike konferanser», skriver Sætra.

«Fiskekakedirektivet» er derimot en nyere kurs der fiskeristoff skulle nå «folk» og omhandle det man fant i ferskvare- eller frysedisken, ifølge Sætra. Nedprioritering av dekningen av «vanskelig» stoff som fiskeriforvaltning, kvotefordeling og havrett har skjedd i mange nordnorske redaksjoner, og det har hatt konsekvenser, mener redaktøren:

«Nordlys var langt fra aleine om å kaste fiskeridekninga over bord rundt årtusenskiftet. Den forsvant i stor grad fra spaltene i alle nordnorske aviser. Dermed fikk ulike regjeringer gjennomføre store strukturelle endringer i fiskerinæringa uten at det førte til noen offentlig samtale omkring det – og uten å vise hvordan endringene ramma kystsamfunnene.»

Det er ille at dagspressa og NRK har «avviklet fiskerijournalistikken» framfor å utvikle den, skriver Sætra, og avslutter:

«Svarte Natta-konferansen er flaggskipet blant møteplassene for nordnorske journalister og redaktører. Nå kan vi bruke helga til å skjemmes over dårlig fiskeridekning de siste 20 årene. Vel hjemme er det tid for å finne ut hvordan dette kan rettes opp.»

Les hele kommentaren hos Sør-Varanger Avis.

Powered by Labrador CMS