Tyholt-tårnet. Foto: Gunvor Røkke/Flickr.com
Tyholt-tårnet. Foto: Gunvor Røkke/Flickr.com

TV kan ha gjort norske gutter dummere

Forskere mener å ha funnet en sammenheng mellom norske gutters prestasjoner på Forsvarets «iq-test» på sesjon og deres tilgang på kabel-tv i barndommen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi fant ut at jo større økning i kabel-tv-dekning det hadde vært i kommunen, desto mer hadde iq-scoren falt for guttene, sier Øystein Hærnes, som er en av forskerne bak studien fra Frischsenteret, til Dagens Næringsliv.

Utbyggingen av kabel-tv-nettverket startet i Norge på starten av 1980-tallet. Forskerne mener at «lettere underholdning» på de nye kanalene fortrengte andre aktiviteter som lesing, og at dette påvirket gutters kognitive evner negativt. For hvert år med kabel-tv faller guttenes prestasjoner med 0,08 iq-poeng.

– Det kan virke som små tall, men de fleste eksponeres for tv-underholdning over mange år, og det er veldig mange som eksponeres. Da blir plutselig tallene ganske store, sier Hernæs.

De tre forskerne fant også at ett år med kabel-tv-tilgang reduserer andelen som fullfører videregående med 0,3 prosent. En slik effekt finnes kun hos gutter, ikke jenter.

– Undersøkelser fra SSB viser at gutter leser mindre når de ser mye på tv. Det er i mindre grad tilfellet med jenter. Vår hypotese er dermed at nedgangen i iq-poeng hos guttene kan skyldes at de rett og slett leser mindre som følge av tv-tittingen, sier Hernæs.

Powered by Labrador CMS