FN sier nei til presseorganisasjon

Russland og Kina stemte imot at Committee to Protect Journalists skal få status som frivillig organisasjon i FN.

Publisert Sist oppdatert

FNs komité for ikke-statlige organisasjoner har avvist en søknad fra den USA-baserte presseorganisasjonen om å få formell status, slik at den kan gi en stemme på vegne av journalister i saker FN jobber med.

I tillegg til Russland og Kina stemte også Aserbajdsjan, Burundi, Cuba, Nicaragua, Pakistan, Sør-Afrika, Sudan og Venezuela imot å gi CPJ en slik status. Seks av medlemslandene i komiteen stemte ja, mens tre stemte blankt.

CPJs leder Joel Simon sier det er trist at FN, til tross for at de støtter pressefrihet i sine resolusjoner, nekter å innvilge organisasjonen status som frivillig organisasjon.

CPJs søknad går i juli videre til plenumsbehandling der samtlige 54 medlemmer av FNs økonomiske og sosiale råd kan overprøve komiteens avgjørelse.

Det er tydelig at komiteen oppfører seg mer og mer som en komité imot frivillige organisasjoner, mener USAs FN ambassadør Samantha Power.

Andre ambassadører mener voteringen viser at det skjer et tilbakeslag mot frivillige organisasjoner i FN og spesielt mot dem som har tatt til orde for rettigheter for homofile og transpersoner.

Minst 20 organisasjoner, flere av dem som aktivt kjemper for homofiles rettigheter, nektes blant annet adgang til en aids-konferanse som arrangeres i juni.

Powered by Labrador CMS