– Den samlede effekten kan kun beskrives som psykologisk tortur, sier Nils Melzer, FNs spesialrapportør mot tortur. Foto: Reuters / NTB scanpix

FN-ekspert mener Assange er blitt utsatt for psykologisk tortur

– Åpenbart at Assanges helse er blitt alvorlig påvirket.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange (47) er blitt utsatt for langvarig psykologisk tortur, mener Nils Melzer, FNs spesialrapportør mot tortur.

– Det er åpenbart at Assanges helse er blitt alvorlig påvirket av det ekstremt fiendtlige og vilkårlige miljøet han er blitt utsatt for i en årrekke, sier Nils Melzer.

Han besøkte Assange i fengsel sammen med medisinske eksperter tidligere mai.

– I tillegg til fysiske lidelser viste Assange alle symptomer på å ha blitt utsatt for varig psykologisk tortur, inkludert ekstremt stress, kronisk angst og intense psykologiske traumer, sier Melzer.

– Den samlede effekten kan kun beskrives som psykologisk tortur, sier han.

Assange kan risikere dødsstraff hvis Storbritannia utleverer ham til USA, advarer Melzer videre.

Assange søkte i 2012 tilflukt ved Ecuadors ambassade i London for å unngå å bli utlevert til Sverige, der han var mistenkt for seksuelle overgrep.

Han ble pågrepet tidligere i år da Ecuador trakk tilbake beskyttelsen og er nå fengslet i 50 uker for å ha brutt kausjonsbetingelsene.

USA krever Assange utlevert for brudd på spionasjeloven gjennom publisering av store mengder amerikanske diplomatiske og militære dokumenter.

– Dette kan resultere i livsvarig fengsel, muligens til og med i dødsstraff, hvis nye tiltalepunkter kommer til senere, advarer Melzer.

Powered by Labrador CMS