Meksikanske journalister protesterer mot nok en journalistdrap. Foto: Reuters / NTB scanpix
Meksikanske journalister protesterer mot nok en journalistdrap. Foto: Reuters / NTB scanpix

FN mener Mexico må gjøre mer for å beskytte journalister

FN med menneskerettskritikk av Mexico.

Publisert

Mexico må gjøre mer for å hindre forsvinninger og for å beskytte journalister og menneskerettsaktivister, mener FNs menneskerettsråd.

Onsdag måtte Mexico redegjøre for hvordan landet etterlever sine menneskerettighetsforpliktelser, da de ble gransket av FNs menneskerettighetsråd i Genève.

Menneskerettighetsrådet pekte på at landet må gjøre mer for å få ned antall forsvinninger i tillegg til å øke beskyttelsen av journalister og menneskerettighetsaktivister.

FN-rådet er bekymret over det høye antallet mennesker som forsvinner i Mexico i saker som knyttes til organisert kriminalitet og sikkerhetsstyrker. Om lag 35.000 mennesker er registrert savnet i Mexico.

Landet har enorme utfordringer når det kommer til organisert kriminalitet, det gjelder først og fremst den blodige narkotikakrigen, som har tatt titusenvis av menneskeliv de siste årene.

Men Mexico er også et av verdens farligste land å jobbe som journalist. En rekke land i FN-rådet pekte derfor på den hyppige volden mot journalister og menneskerettighetsforsvarere under onsdagens utspørring. Så langt i år er om lag ti journalister er drept.

Samtlige av FNs 193 medlemsland gjennomgår en allmenn gransking, såkalt «universal periodic review», i menneskerettsrådet hvert fjerde år.

Powered by Labrador CMS