Fellesorganisasjonen refser eget fagblad

Fellesorganisasjonen (FO) refser fagbladet Fontene for å la seg bruke, og ikke vise de ansatte i sosialtjenesten i Ålesund den respekt de fortjener.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En reportasje i siste nummer av fagbladet Fontene har fått den politiske ledelsen i FO til å se rødt. På forbundets hjemmeside går leder Randi Reese, samt tre nestledere, til kraftig angrep på hovedoppslaget «Oppgjør i Ålesund». Det er en tilstedeværende og kritisk reportasje som beskriver situasjonen for sosialtjenesten i byen, blant annet sett fra sosialhjelpmottakere og foreningen Fattig-Norges perspektiv. En brukerforening som aktivt bruker mediene og blant annet har anmeldt enkelte ansatte.

Lar seg bruke

Ledelsen i FO påpeker at problemene ikke kan lastes enkelte ansatte, men skyldes at sosialtjenesten i Ålesund er dramatisk underbemannet. Noe som er et politisk ansvar.

«Ifølge Fontene har Ålesund fått et problem fordi sosialhjelpsmottakere kan bruke media. Etter lengre tid med ensidig kritiske mediefremstillinger av sosialtjenesten, er det ekstra skuffende at Fontene lar seg bruke og ikke har fått fram sosialarbeidernes situasjon. Fontene er et fagblad for FOs helse- og sosialarbeidere hvor den største målgruppen for bladet nettopp er de som arbeider ved sosialtjenesten», påpeker ledelsen.

Ansvarlig redaktør i Fontene, Solfrid Rød, er oppgitt over beskyldningen om at bladet har latt seg bruke.

– Akkurat det reagerer vi sterkt på. At vi skal ha vært et mikrofonstativ for Fattig-Norge er en alvorlig anklage. Vi var med en representant for foreningen og formidlet hans synspunkter, men vi har jobbet ut fra helt vanlige journalistiske kriterier. Han fikk selvfølgelig også kritiske spørsmål, understreker hun.

Skvis

Rød poengterer at det ikke er noe nytt at sosialarbeidere kommer i en skvis mellom trange budsjetter og brukere som ikke får det de har krav på. Og hun skjønner godt at ansatte reagerer på at de som enkeltpersoner blir anmeldt.

– Men FO insinuerer at vi i reportasjen tar parti, og det mener jeg vi absolutt ikke gjør. Det er en vanskelig situasjon i Ålesund, noe vi fikk bekreftet fra flere kilder. De ansatte der valgte selv å ikke kommentere forholdene, men vi har snakket med den lokale FO-tillitsvalgte, tillitsvalgte på fylkesnivå og med forbundslederen. Vi mener alle stemmer er hørt.

Pekefinger

Den politiske ledelsen erkjenner at redaktørplakaten gjelder, men sier samtidig at medlemmer i sosialtjenesten ikke må være i tvil om eget fagblad formidler deres situasjon og perspektiver. Den finner det også betimelig å minne om formålsparagrafen som sier at bladet skal vise fram FO-medlemmers arbeidshverdag, lønnsvilkår og arbeidsmiljø, samt synliggjøre FO som organisasjon.

«I denne reportasjen viser ikke Fontenes redaksjon de ansatte i sosialtjenesten den oppmerksomhet og respekt de fortjener», lyder salven fra forbundsleder Reese og co.

– Vi har som mål å lage reportasjer om alle deler av det sosiale arbeidet. Det betyr at vi noen ganger beskriver sosialarbeid av dårlig kvalitet. Men vi viser jo bare at systemet er dårlig. Vi ønsker å få fram hvordan trange budsjetter gjør det vanskelig å utøve sosialarbeid, vi fokuserer ikke på enkeltpersoner, sier Rød.

Tok kontakt

Hun understreker at journalisten tok kontakt med de ansatte, men at de sjøl landet på at de ikke hadde lyst å kommentere situasjonen.

– Er du overrasker over utspillet fra ledelsen?

– Jeg er ikke overrasket over at organisasjonen mener noe om bladet, selv om jeg mener det bør dreie seg om redaksjonell linje over tid. Men jeg finner det pussig at de legger ut så hard kritikk på egne nettside.

Rød tror det at journalisten reiste til Ålesund sammen med organisasjonen representanter er litt av årsaken til refsen.

– Det har nok skapt forventninger til hvordan stoffet skulle vinkles, sier hun.

– Vil dette føre til at dere blir mindre kritiske framover?

– Nei da. Vi har snakket litt om det i dag. Etter såpass hard medfart er det viktig at man ikke ubevisst bedriver selvsensur. Men vi skal nok klare den utfordringen, sier Rød.

FO er fagforbundet for 23.000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsarbeidere. Organisasjonen er medlem av Landsorganisasjonen (LO).

Powered by Labrador CMS