Dette bildet er en forfalskning og viser faktisk ikke en krasj mellom en drone og vingetuppen på et fly.
Dette bildet er en forfalskning og viser faktisk ikke en krasj mellom en drone og vingetuppen på et fly.

Ble du skremt da du så flykrasjet på TV 2 i går? Ta det med ro, bildene var forfalsket

Men det hadde ikke TV 2 fått med seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fotojournalist @jarlehm henvendte seg til Journalisten via Twitter og påpekte at TV 2 Nyhetene i sin hovedsending klokken 21 tirsdag viste bilder som for lang tid siden var påvist å være forfalsket. Han lenket til en artikkel hos det amerikanske nettstedet Mashable.

 

Filmen er laget av Bruce Branit fra BranitFX og Lucamax Pictures. Hentet fra YouTube

Ifølge Mashable følte lavprisselskapet Southwest Airlines at de måtte avkrefte saken til selskapets ansatte: «”We wanted to bring a fake drone strike video to your attention, as it is gaining momentum across the social web and sparking interest from traditional news media.»

Journalisten har henvendt seg til flyselskapet for å få en offisiell uttalelse. Dersom man gjør et Google-søk, vil det også her finnes flere artikler fra andre medier som slår fast at videoen er et puss.

En glipp

Nyhetsleder Arne Rovick i TV 2 i Bergen sier til Journalisten at deres redaksjon har begått en glipp. Han forteller at redaksjonen hadde hentet filmen fra en kilde de mener er pålitelig, og som er benyttet ved flere anledninger tidligere. Han forklarer at det ikke er snakk om YouTube eller nyhetsbyrået APTN. Rovick vil ikke si hva kilden heter. Han forteller at det heller ikke forelå noen informasjon om bildene utover en beskrivelse av hva som var i klippet.

Nyhetslederen sier at det var en feilvurdering.

Vi spør om TV 2 har andre belegg for påstanden til nyhetsanker og reporter om at droner er blitt en fare også for fly i luften. Rovick forklarer at bildene ble lastet ned og brukt til illustrasjon.

– Og så vet du og jeg og alle andre at droner i nærheten av flyplasser er noe flyselskap og myndighetene er svært opptatt av med tanke på sikkerheten. Det er ikke en irrelevant problemstilling.

Så hva gjør TV 2 nå? Vil de informere seerne om at det faktisk ikke er skjedd en krasj mellom drone og fly - slik de viste i sin hovedsending?

– På vårt nettsted gjør vi våre seere og lesere oppmerksom på at dette var falske bilder. Nå var ikke dette nyhetsvinklingen i saken, men en illustrasjon. Det er klart at illustrasjonsbilder heller ikke skal være forfalskninger. Det etterstreber vi hver eneste dag, men i går gjorde vi altså ikke en god nok researchjobb.

Powered by Labrador CMS