Kristne ender i Andeby
Endene i Andeby er ifølge en ny masteroppgave blitt langt mer religiøse på sine eldre dager, skriver Adresseavisen.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det er Tore Ismanto Hofstad som har laget masteroppgaven om Donalds forhold til religion.
Som student ved Institutt for arkeologi og religionsvitenskap på NTNU har Hofstad fordypet seg i mange hundre utgaver av Donald Duck. Han har tatt for seg historiene som den berømte tegneren Carl Barks laget gjennom 24 år frem til 1966, og sammenlignet dem med dagens historier fra Don Rosas hånd. Forskjellen er påfallende, mener han.
USA og Andeby sekularisert
– I 1940-, 50- og 60-årene skulle USA som samfunn sekulariseres, og det samme skjer i Andeby, som på mange måter er USA i miniatyr. I denne perioden har Donald-bladene knapt noen referanser til kristendom eller religion i det hele tatt. For innbyggerne i Andeby var tro noe som hørte fortiden til, noe de hadde distansert seg fra som moderne ender. Men på utflukter til fjerne himmelstrøk møter Donald og hans feller religionen i form av gammel overtro, som de stiller seg lett overbærende til, påpeker Hofstad overfor Adresseavisen.
Don Rosa
Ifølge Hofstad kom endringen, med en mer åndelig undertone i historiene, etter at tegneren Don Rosa overtok pennen i 1986.
– Don Rosa har ingen problemer med å tegne kirker, kors og en prest i bønn, noe som viser at kristendommen har fotfeste i Andeby. Dessuten finner vi fortellingen om Skrue McDucks forbigående død, hvor han i himmelen møter flere av sine forfedre. Denne himmelen eksisterer parallelt med den dødelige verden og blir et symbol på noe transcendent – en dimensjon som er utenfor menneskets fatteevne, skriver Adresseavisen.