To eksempler

Et par tilfeller Sverre Diesen mener illustrerer behovet for mer kompetente journalister:

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Spesialsoldaten Tor Arne Lau Henriksen ble drept sør for Kabul i 2006. TV 2 slo opp at han var drept et annet sted, der norske soldater ikke skulle være og insinuerte at Forsvaret dekket over at soldaten var et annet sted.

– Men hadde journalisten hatt den aller minste innsikt i militære operasjoner, ville han visst at dette ikke var praktisk mulig, sier Diesen og viser til at de norske styrkene er avgitt til Nato og ledet av en amerikansk sjef.

– Hvis vi skulle ha gjennomført en slik dekkoperasjon, måtte vi ha gått inn i ISAF-hovedkvarteret og forfalsket stridsjournaler og andre dokumenter i stor stil foran nesen på hundrevis av stabsoffiserer fra en rekke land.

En annen sak handlet om helikopterpiloter som bekymret seg for helikoptere tilpasset operasjoner i norsk klima. Og som kanskje ikke vil fungere optimalt i Afghanistan, preget av sand, støv og andre temperaturer.

– Potensielle problemer ble gjort til hovedsak i mediene, ikke det at helikopterne uansett ville gjøre en god jobb.

Diesen mener mediene burde være i stand til å gjøre selvstendige vurderinger, eller tatt for seg helikoptrenes yteevne via gode kilder. Helikopterne har fungert langt bedre enn fryktet. Status etter 14 operasjoner med evakuering av sårede, var én avbrutt flygning. Men det har ikke mediene omtalt.

Powered by Labrador CMS