Vil ha reaksjon mot Forsvaret

Redaktør Jan Eivind Fredly i Fremover ber medieorganisasjonene ta opp Forsvarets håndtering av journalister og fotografer etter stridsvognulykken i mars.

Publisert Sist oppdatert

Ulykken skjedde i Narvik-/Bjerkvik-området under øvelsen Cold Response. I et brev til Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening viser redaktør Jan Eivind Fredly i Narvik-avisa Fremover til rapporter fra sine egne medarbeidere.

I rapportene hevder medarbeiderne blant annet at Forsvarets ansvarlige på stedet fysisk hindret fotografene å ta seg fram til ulykkesstedet, selv etter at politiets skadestedsleder hadde gitt dem tillatelse.

Munnhuggeri

Ifølge rapportene fra journalistene skal det også ha vært kraftig munnhuggeri mellom representantene fra Forsvaret og politiet på stedet. Politiets representanter mente man ikke kunne nekte journalistene adgang, så lenge de ikke hindret redningsarbeidet eller etterforskningen, eller at det kunne være farlig å oppholde seg i området.

– Jeg vurderer det som mest naturlig at saken tas videre i NP-regi, og vil ta dette opp med NP og NR, sier NJ-leder Ann-Magrit Austenå. Hun legger til at NJs arbeidsutvalg blir orientert om saken i telefonmøte fredag.

Ble hindret

Journalister som dekket stridsvognulykken på Herjangsfjellet uttalte til Journalisten.no 21. mars at Forsvaret hindret dem i å gjøre jobben på ulykkesstedet. Pressesjefen for øvelsen Cold Response på sin side klaget på NRKs journalist Nils Mehren.

Mehren vedgikk overfor Journalisten.no at han ble hissig og kjeftet på Forsvarets folk på plassen fredag, noe han seinere ba om unnskyldning for.

– Det jeg opplevde var at Forsvaret konsekvent la hindringer i veien, fortalte Mehren.

Uformelt møte

Ledelsen for pressesenteret til øvelsen Cold Response inviterte til et uformelt møte med redaktører i forskjellige medier 21. mars. Formålet var å «fortsette utviklingen av det gode forholdet Forsvarets kommunikasjonsorganisasjon har til media», som det het i invitasjonen.

Redaktør Jan Eivind Fredly i Fremover tok opp det han mente var uholdbare arbeidsforhold for pressefolk på ulykkesstedet.

– Når vi kommer til sivile ulykker så hender det vi møter politi på stedet som ikke håndterer situasjonen. Det vi står ovenfor her er et helt system som ikke viser snev av forståelse for at journalister har en jobb å gjøre. Forsvarets kommunikasjonsorganisasjon viste seg å ikke fungere, uttalte Fredly til Journalisten.no.

Powered by Labrador CMS