PENDLER: Etter 17 år som fotograf i Trondheim ble Gorm Kallestad et sparetiltak. Nå er pulten i Oslo, men familien i Trondheim. Foto: Kathrine Geard
PENDLER: Etter 17 år som fotograf i Trondheim ble Gorm Kallestad et sparetiltak. Nå er pulten i Oslo, men familien i Trondheim. Foto: Kathrine Geard

Tvunget til Oslo

Etter 19 år som NTB/Scanpix-fotograf i Trondheim er Gorm Kallestad blitt pendler.

Publisert Sist oppdatert

Oppsigelser, sluttpakker og AFP er vanlige virkemidler. For Gorm Kallestad rammet sparetiltakene i Scanpix på en spesiell måte. Bildebyrået så seg ikke lenger råd til å ha en fotograf på fulltid i Trondheim. Dermed fikk han valget mellom halv stilling der eller full tid i Oslo. Ikke så greit når du er en etablert familiemann. Klubben ville slåss for full jobb i Trondheim, men fotografen følte det tryggest å gå for hovedstaden.

– Jeg hadde ikke noe valg. Skulle jeg være fotograf, måtte jeg hive meg på, sier Kallestad, som har holdt til i Trondheim siden 1991. Først som NTBs mann og siden for Scanpix.

Dårlig

Det er fredag ettermiddag, og han sitter på flytoget etter sin andre arbeidsuke i Oslo. Nå skal han hjem til Trondheim der han har to halvvoksne barn fra et tidligere forhold og en gravid samboer. At han skulle bli pendler var så absolutt en strek i regninga.

– Jeg ble tatt litt på senga, men jeg tør ikke gamble med halv tid. Utviklingen har vært dårlig det siste året, og hva skjer hvis det fortsetter? Kanskje legger Scanpix ned alt utenfor Oslo, spekulerer han.

Ansvarlig redaktør Stein Hallingstad sier det nå var mer behov for en fotograf til i Oslo enn i Trondheim.

Fridager

– Vi har også redusert fotokapasiteten i Oslo. Dermed var dette en bedre løsning. Vi har hatt en god dialog med Gorm, sier Hallingstad.

Ni medarbeidere har tatt sluttpakke eller gått av med AFP. Blant dem fotografveteranene Knut Falch og Bjørn Sigurdssøn. Ny turnus må til. For Kallestad er det avgjørende at han får nok fritid til å ta seg av barna sine. Dagens turnus betyr tre frihelger og elleve andre faste fridager i måneden. Pluss avspasering etter overtid.

– Med en slik turnus er det mulig å opprettholde et liv. Det gjør at jeg prøver dette, sier Kallestad, som innrømmer at det var en prosess å venne seg til tanken, både for ham og de rundt ham.

– Det er en stor omveltning, og alt er foreløpig nytt. Men jeg er optimist. Når jeg er hjemme, kan jeg iallfall være hundre prosent til stede.

Hensyn

Forhandlingene om ny turnus pågår og klubbleder Erlend Aas kan ikke si noe. Men han understreker at det er viktig for klubben at ledelsen tar hensyn til Kallestads situasjon.

En fleksibel turnus er også viktig for at fotografen skal kunne kjøre bil hjem og klare seg med én flyreise i måneden. Det blir dyrt nok.

– Ja, jeg søker pendlerfradrag. Jeg har også måttet kjøpe leilighet i Oslo. Det er jo en investering jeg kan få igjen, men det koster flesk nå. Men skal jeg ha en jobb i dette yrket, må jeg bare holde ut. Ellers så kan jeg like godt finne på noe annet, sier Gorm Kallestad.

Powered by Labrador CMS