Foto: Signe Christine Urdal
Foto: Signe Christine Urdal

Bildet

Navn: Signe Christine Urdal (31) Jobb: Frilansfotograf tilknyttet Stavanger Aftenblad

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Hvem er denne lille jenta?

– I sommer var jeg i Aserbajdsjan, i Baku. Siste kvelden av oppholdet ble jeg invitert hjem til en familie. Dette er datteren. Jenta var litt spesiell. Det var noe sårbart ved henne, men samtidig uttrykte hun viljestyrke. De bodde i en blokk litt utenfor sentrum med mange flyktninger. Hadde jeg fått vite om stedet litt før, ville jeg tilbrakt mer tid der. Jeg kunne godt tenkt meg å jobbe mer med dette.

– Du er utdannet fra Oslo fotokunstskole og har vært assistent for kunstfotografen Dag Alveng. Hva fikk deg til å begynne med dokumentarfoto?

– Jeg har også mellomfag i sosialantropologi, og min fotointeresse begynte på reiser. Jeg fant ut at jeg ville satse mer på foto. For meg er kameraet et verktøy for å fortelle om viktige ting. Veldig mye av det jeg gjør har en antropologisk undertone. Jeg interesserer meg for mennesker som lever annerledes enn jeg sjøl gjør.

– Hvordan kom du i kontakt med Aftenbladet?

– Mens jeg jobbet hos Alveng, så jeg at de søkte etter frilansere. Det søkte og fikk jeg, dermed flyttet jeg tilbake til Stavanger.

– Var det en stor overgang?

– Ja, det kan du trygt si. Jeg var jo vant til å jobbe analogt over tid, med svart/hvit-film og med Hasselblad. Digitalkamera hadde jeg liten erfaring med. Og nå måtte jeg levere veldig kjapt. Men det har gjort at jeg har trent opp øyet og tenker motiver raskere og bedre.

– Du kombinerer fortsatt kunst- og dokumentarfoto?

– Ja, jeg jobber også med egne prosjekter. Blant annet var jeg i Berlin i fjor høst etter at jeg fikk opphold i Stavanger kommunes kunstnerleilighet der.

– Og akkurat nå er du med på et kunstprosjekt som stilles ut i Sølvberget Galleri Sta-vanger. Hva handler det om?

– Utstillingen heter «Asylum – midt iblant oss» og handler om livet ved Dale asylmottak utenfor Sandnes. Jeg har jobbet med dette prosjektet i tre og et halvt år. Mitt bidrag er en serie svart/hvitt bilder, mens Eli Glader har laget en videoinstallasjon. Fotografer trenger ikke reise ut for å gjøre spennende prosjekter.

Powered by Labrador CMS