Marius Langfjord fikk fulltreff da skiløperne satt utfor Hårskallen i Levanger. Foto: Marius Langfjord, Trønder-Avisa
Marius Langfjord fikk fulltreff da skiløperne satt utfor Hårskallen i Levanger. Foto: Marius Langfjord, Trønder-Avisa

– Stativet frøs fast og journalisten måtte skjerme kamera for vinden. Jeg har bare ett bilde

I 30 sekunder fanget Marius Langfjord i Trønder-Avisa skiløperne.

Publisert Sist oppdatert

Se på bildet av skiløperne som står ned Hårskallen i Levanger med hodelyktene på. Akkurat i blåtimen. Det kunne fort ikke blitt noe av. Fotograf Marius Langfjord i Trønder-Avisa har bare ett bilde. Det ville ikke vært mulig å gjøre et nytt forsøk samme dag. 

Og forholdene lå ikke til rette for at fotografiet skulle treffe så godt som det gjør. 

– Det handler mye om timing. Det tok tid, og det var jækla kaldt, forteller Langfjord til Journalisten.

Ideen til bildet kom fra journalist Håkon Okkenhaug. Han spurte bilderedaktør Johan Arnt Nesgård om han kunne jobbe i helgen, men det var Langfjord som var på vakt - og det endte med at Langfjord skulle prioritere vakten til å ta nettopp dette bildet. 

Når han så kom opp på fjellet speidet Langfjord en stund etter hvor det var best å stå for å få den riktige eksponeringen. Det tar timer for skiløperne å komme opp fjellet, for bare noen korte minutters nedfart. Langfjord gikk litt av ruten opp med dem, slik at han lettere kunne se hvor de ville kjøre. 

Egentlig var meningen at de skulle kjøre ned på høyre side, men det ble forkastet siden det hadde gått et snøras der. 

Så begynner Langfjord å rigge. Forutsetningene var langt fra ideelle. 

Marius Langfjord. Foto: Trønder-Avisa
Marius Langfjord. Foto: Trønder-Avisa

– Den største utfordringen var at stativet hadde fryst. Dermed fikk jeg ikke det ene beinet ut. Det satt bom fast. Jeg måtte bruke lengre tid på stativet og det stod ikke så fint. I tillegg måtte journalisten stå og skjerme kamera mot vinden, som var ganske kraftig. Når du har ett opptak, og så ender det opp med dette resultatet - er det fantastisk. Det kunne endt i total fiasko, sier Langfjord. 

Det hele koordineres via samband. De er klare på toppen av fjellet og de er klare bak kamera, men lyset er ikke som ønsket. Det er for lyst. Blåtimen er målet. Egentlig skulle de kjøre to og to, men det ble for kaldt. Da Langfjord ga klarsignal, satt de alle utfor. 

– Og så at dette er noe helt annet enn det man har sett før. Vi hadde mange diskusjoner om hvordan bildet skulle tas, men jeg så ikke mulighetene før vi kom opp. 

Langfjord har tidligere bare vært på Hårskallen om sommeren, ikke på vinteren.

I Trønder-Avisa har han derimot vært i 11 år. Før han fikk lappen. Det begynte i andreklasse på videregående da han skulle følge Nesgård på jobb til en prosjektoppgave om å jobbe i avis. Det var i 2007, og så ble det bare sånn at avis også ble hans liv. I 2014 ble Langfjord fast ansatt som fotograf. 

– Jeg er opptatt å fortelle de historiene som ikke er blitt fortalt før, å få fram bildene ingen andre har, sier han og forteller at han er et ekstremt konkurransemenneske. – Jeg ser på meg selv som journalist i måten jeg jobber på. Jeg jobber mye med å få folks tillit. Det er nødvendig for å kunne fortelle de ufortalte historiene.

Powered by Labrador CMS