Forbudt å ta bilder av ansatte i Apple

Apple har lagt ned forbud for pressen mot å fotografere noen av selskapets medarbeidere. De vil bare ha bilder av produktene sine på trykk.

Publisert Sist oppdatert

I et stort oppslag i Dagens it før helga om nye produkter fra Apple, er saken illustrert med et bilde av to iMac-maskiner og en Apple-ansatt. Det vil si, det eneste du ser av Apple-mannen er en del av skjorta og en flik av buksa. Resten er behørig gjemt bak den ene Mac-en, og i bildeteksten kommer Apple-representanten selv med forklaringen: «Beklager, du kan ikke ta bilde av meg».

Ikke relevant å diskutere

Årsaken skal være et sentralt direktiv fra Apple i USA, som nekter å la sine ansatte bli fotografert av pressen. Med et mulig menneskelig unntak for Apple-sjef Steve Jobs, ønsker selskapet kun bilder av sine produkter i mediene.

– Hvor har du det fra?, spør Apples nordiske informasjonssjef Fredrik Hallstan ganske bryskt, da vi spør om hvorfor de har innført slike fotorestriksjoner. Men da vi nevner oppslaget i Dagens it, hvor Hallstan er sitert på at «vi vil ikke at ansatte skal ta bort fokuset fra produktene», velger informasjonssjefen en enda knappere strategi.

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Men er det ikke naturlig at du, som informasjonssjef, kan redegjøre for hvorfor reportere ikke lenger kan bringe et bilde av den de snakker med, i en reportasje som har med Apple å gjøre?

– Jeg har ikke mer å si. Det er ikke relevant å diskutere dette, svarer Hallstan kort.

Kunstig Apple-strategi

– Jeg er kjent med at Apple har innført en slik ordning, og for meg virker denne strategien både ukjent og veldig kunstig. Man er jo vant med at journalister gjerne ønsker å kunne ha bilder med de ansvarlige og andre som på en eller annen måte medvirker i en reportasje. Men når det er sagt, så står selvsagt hvert enkelt firma fritt til å utvikle sin egen policy på dette feltet, kommenterer Erik Andersen, informasjonssjef i Elektronikkforbundet.

Ifølge Andersen er Apple det eneste av forbundets medlemsbedrifter som har innført slike restriksjoner mot fotografering.

Powered by Labrador CMS