Reportasje:

Kate og William tas i mot av Mette Marit og Håkon, og et femtitalls pressefolk. Foto: Andrea Gjestvang

Da hertugparet ble tatt imot av klikkelyden fra et femtitalls pressefolk

Snø, tåke og venting. Bli med pressefotografene på jobb da de dokumenterte ankomsten til hertuginne Kate og prins William i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Hvor blir det av alle sammen?

De presseansvarlige fra Utenriksdepartementet (UD) og den britiske ambassaden sitter klare med navnelister og akkrediteringsbånd på Radisson Blue Hotel på Holbergs plass. 145 pressefolk er påmeldt til det to dager lange offisielle besøket av hertuginne Kate og prins William i Oslo. Av de akkrediterte er 35 britiske fotografer og journalister.

Foreløpig er det stille.

– De fleste kommer vel ti minutter før bussen kjører, svarer Henrik Width, seniorrådgiver i UD.

Han var bekymret for at det skulle bli kaos. Det ser ikke ut til å slå til.

– Vi har full kontroll, det er vårt varemerke, skyter en annen fra UD inn.

F.v. Henrik Width og Ulrikke Myklatun fra UD, og Vanessa Ivanon fra Den Britiske Ambassaden har ansvaret for pressen under det kongelige besøket. Foto: Andrea Gjestvang

Selv om hertugparet skal møte det norske folk, og det er flere anledninger til fotografering, er det ikke lagt inn noen pressemøter i programmet. Det er ikke vanlig for det britiske kongehuset å svare på spørsmål fra pressen når de er på representasjon. Dermed blir journalister og fotografer ofte stående og rope for å få oppmerksomhet. Men skal vi tro Width, er det lite trolig at eventuell roping vil nå frem.

– Det blir gøy å kjempe med britiske fotografer med gardintrapp, sier en norsk fotograf ironisk, i det han henter akkrediteringen.

I hotellobbyen sitter engelskmennene klare med rosa og blå sammenleggbare gardintrapper.

Det royale fartøyet H.M.K. frakter pressefolkene til militærflyplassen på Gardermoen, der kronprinsparet skal ta imot hertuginne Kate og Prins William. Foto: Andrea Gjestvang


Bussen fylles opp av kamerautstyr, store boblejakker og pressefolk.

– Welcome to Norway!

Over mikrofonen forteller stemmen til UDs presseansvarlig at alle må sitte ned og ta på sikkerhetsselen. Bussen kjører ikke før alle sitter. Slik er det i Norge.

– What happened to the viking spirit? Roper en britisk journalist på siste rad.

Latteren sitter løst på bussturen. Men når vi nærmer oss Gardermoen, blir stemningen mer nervøs. Tåken ligger tung, og det snør kraftig.

– Tenk om de ikke klarer å lande? spør en journalist.

Neste bekymring dukker raskt opp.

– Hvordan skal vi klare å ta bilder av hertugparet i det hele tatt i denne tåken?

En Nikon telelinse har fått kongeplass på første rad på bussturen til flyplassen. Foto: Andrea Gjestvang

Etter å ha snirklet seg frem på små, snøfylte veier, er vi fremme ved det militære området av Gardermoen. Før følget forlater bussen får rundt femti pressefolk streng beskjed om ikke å ta bilder eller filme noen bygninger. Kameraene må rettes mot rullebanen, og bare dit. Dette er militært område.

– Det var synd, spøker en fotograf. Det er jo nettopp bygningene jeg er her for å ta bilde av!

Mens vi venter på Kate. Foto: Andrea Gjestvang


Hertug Kate og prins William er forsinket. Fotografene og TV-teamene har sikret seg en plass langs gjerdet som holder pressen på avstand.

Victoria Jones fra det britiske presseagenturet The Press Association bruker ventetiden på å ta selfies sammen med en kollega. Hun har fulgt hertugparet hele uken, først i Sverige og nå her. Hun tror høydepunktet blir når de skal besøke en friluftsbarnehage i Holmenkollen fredag, og se på skihopping.

– All snøen gjør det litt utfordrende å fotografere. Men det er også utrolig fint hvis man klarer å fange snøflakene i luften rundt dem på bildet, mener hun.

Pruvatflyet til hertuginne Kate og prins William har landet. Et femtitalls norske og internasjonale pressefolk dokumenterer landingen. Foto: Andrea Gjestvang


Nesten en time forsinket lander privatflyet av typen Embraer Legacy 600. Den røde løperen rulles ut, og kameraene er vendt mot det kongelige følget, som befinner seg rundt 100 meter unna.

– Det var altfor langt unna, sier en fotograf. Han hadde feilberegnet telelinse. Heldigvis har tåken lettet og det har blitt lysere.

Ingen roper, eller kjemper om plassen.

Seansen varer bare noen minutter. Så kjører kolonnen med sorte biler vekk, og fotografene skynder seg mot bussen. Venting er de britiske fotografene vant til, men ikke denne kulda.

– Sweden was crazy, but this is going to be worse! utbryter en.

Første del på programmet er unnagjort, og pressefolkene forter seg mot den varme bussen. Foto: Andrea Gjestvang


Inne i bussen er det mye roligere enn på veien til. Noen laster opp bilder, andre har sendt fra kamera og sitter og sjekker de ulike avisene og bildebyråene for å se hva kollegene har fått til. Det er de samme motivene som går igjen. Følget er etter skjema, og mange er utålmodige. Jo lenger tid det tar å komme seg tilbake til Radisson Blue, desto mindre tid blir det til lunsjpause.

Fotografene raser inn på bussen. Det er arbeidstid. Foto: Andrea Gjestvang


Endelig er bussen fremme på Holbergs plass.

– Neste post på programmet er besøket i skulpturparken, kommer det fra mikrofonen. Husk å møte opp i god tid!

Powered by Labrador CMS