Fredrik Skavlan 15. januar 2016
Fredrik Skavlan 15. januar 2016

Skavlan og myten om krigsbarnas opphav

KOMMENTAR: Kritikkverdig av NRK å servere myten om at norske krigsbarn var resultat av et avlsprosjekt, skriver historikere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredrik Skavlans talkshow på NRK fredag 15. januar hadde et innslag om norske krigsbarn, altså barn født under 2. verdenskrig med norske mødre og tyske fedre. Skavlan introduserte innslaget med å si følgende: «Lebensborn het programmet Adolf Hitler satte i gang for å avle fram en arisk befolkning som skulle bringe hans tredje rike videre. Nær 9000 av disse barna var norske…».

Beklagelig myteservering

Det er beklagelig at NRK atter en gang serverer myten om at norske krigsbarn var resultat av et avlsprosjekt, for dette stemmer ikke. Lebensborn var en tysk SS-organisasjon som virket som et redskap i det tyske naziregimets rasebaserte befolkningspolitikk. Organisasjonen arbeidet blant annet for å bevare det som ble ansett som rasemessig verdifullt blod ved å forhindre at ugifte «ariske» kvinner som ble gravide, tok abort. For å oppnå dette støttet Lebensborn opp om slike svangerskap ved å tilby plasser på egne mødre- og fødehjem og ved økonomisk bistand.

Under den tyske okkupasjonen ble Lebensborn også etablert i Norge. Her registrerte de om lag 8000 slike svangerskap og opprettet om lag ti ulike mødre-, føde- og barnehjem. Flere forskningsarbeider både i Tyskland og Norge har imidlertid ikke kunnet påvise noe tilfelle som kan betegnes som «avl». Kvinnene fikk først kontakt med Lebensborn etter at det var påvist at de var gravide og at barnefaren ble oppgitt å være tysk.

Bakgrunnen har gitt betydelige problemer

Det var også andre påstander i innslaget som kunne kommenteres, men vi begrenser oss nå til påstanden om avl. Mange av de norske krigsbarna har hatt betydelige problemer på grunn av sin bakgrunn. Forestillingen om å være resultat av et kynisk, rasemessig avlsprosjekt bidrar neppe til å minske deres problemer.

I programmet «Krig på 200 minutter» som ble vist på NRK-TV 9. april 2015, fikk professor Frank Aarebrot anledning til å servere avlsmyten om krigsbarna da han hevdet at Lebensborn opprettet «avlsfjøs» i Norge. Nå ble altså myten repetert av Skavlan i beste sendetid.

Det er høyst kritikkverdig at NRK ikke sørger for forsvarlig kvalitetssikring når de tar opp så ømtålige temaer.

Kåre Olsen og Lars Borgersrud er historikere.

Powered by Labrador CMS