Den filippinske journalisten og fredsprisvinneren Maria Ressa under Nobels Fredssenters markering av presse- og ytringsfriheten på en konferanse i Oslo 2. september 2022.
Den filippinske journalisten og fredsprisvinneren Maria Ressa under Nobels Fredssenters markering av presse- og ytringsfriheten på en konferanse i Oslo 2. september 2022.

Pressefrihet på Filippinene

Fredsprisvinner Maria Ressa anker sak til høyesterett

Den filippinske journalisten og fredsprisvinneren Maria Ressa har anket en dom for ærekrenkelser til høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

Både Maria Ressa og hennes tidligere kollega Rey Santos Jr risikerer nesten sju års fengsel hvis dommen fra 2020 blir opprettholdt.

De har tapt en tidligere ankesak, med Ressa og Santos mener at kjennelsen er i strid med både grunnloven, straffeloven og bevisene som ble lagt fram, opplyser Ressas advokat Ted Te tirsdag. Han sier også at det er skuffende at ankedomstolen har avvist en oppfordring om å revurdere sin siste kjennelse.

Ressa har vært en skarp kritiker av landets tidligere president Rodrigo Duterte og hans såkalte krig mot narkotika. Like før han gikk av, fikk Ressa ordre om å stenge ned Rappler, som er et nettsted for uavhengig gravejournalistikk, og som hun selv grunnla i 2012.

Det er reist minst sju saker mot Ressa der hun må kjempe mot anklager om alt fra skatteunndragelser til brudd på loven om utenlandsk finansiering. Hun er nå løslatt mot kausjon.

I sommer overtok Ferdinand Marcos som president på Filippinene. Hans holdning til Rappler og andre medier er ukjent, men i en nylig tale sa han at han mener det er viktig å opprettholde «den universelle retten til ytringsfrihet og pressefrihet, samt å motta nøyaktig informasjon».

Ressa vant Nobels fredspris i 2021 sammen med den russiske sjefredaktøren Dmitrij Muratov i den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta.

Powered by Labrador CMS