Frilansjournalisten Morten Risberg har vært i skyttergravene ved frontlinjen i det anspente område i Øst-Ukraina.
Frilansjournalisten Morten Risberg har vært i skyttergravene ved frontlinjen i det anspente område i Øst-Ukraina.

Morten Risberg har reist langs frontlinjen i Ukraina: – Skuldrene senket seg raskt

Mener den internasjonale trusselen har gått over hodet på mange av de lokale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frilansjournalist Morten Risberg har kommet hjem til Norge etter å ha vært langs frontlinjen mellom ukrainske styrker og russiske separatister i Øst-Ukraina.

– Jeg opplevde at soldatene og folket hadde mye velvilje til å samarbeide med journalistene og til å fortelle sine historier og opplevelser, sier Risberg til Journalisten fra sitt hjem i Norge, der han nå sitter i isolasjon med koronasmitte.

Risberg tok med seg korona hjem fra turen, men også flere saker som skildrer situasjonen i Ukraina.

– Som journalist har jeg noen ganger følelsen av å være en plage, men her var arbeidsforholdene veldig sosiale, sier han.

– Verre i 2014

I den nesten forlatte landsbyen Pisky helt øst i Ukraina var Risberg hos soldater i skyttergravene ved ukrainernes fremste forsvarslinje. Her har russiske invasjonsstyrker troppene sine krigsklare. Likevel er de ukrainske soldatene avslappet. De mener konflikten var langt verre i starten, i 2014 og 2015.

– Soldatene kan høre skudd fra skarpskyttere smelle rett over skyttegravene, men når en har levd i en konfliktsone så lenge, blir det til slutt en del av hverdagen. Folk her har levd med disse spenningene i åtte år, forteller Risberg.

Forlatte bygninger i Pisky
Forlatte bygninger i Pisky

Forrige uke sendte USA og Nato krav til den russiske presidenten Vladimir Putin med håp om å unngå storkrig med diplomatiske løsninger. Dette etter at Russland mobiliserte militærstyrker langs hele frontlinjen.

Men soldatenes ro smittet over på Risberg, som forteller at han følte mer på spenningen i konflikten på flyet på vei til Ukraina enn da han faktisk befant seg i konfliktens røde sone.

– Det er en interessant følelse, fordi det er en uoverensstemmelse mellom det man ser på bakken og de store politiske linjene som kommer frem i mediene, sier Risberg.

– Av og til kan frykten øke med avstand til konflikten.

Usedvanlig gjestfrihet

Noe som satte inntrykk på frilanseren, var møtene med den lokale befolkningen. I Klassekampen skrev Risberg om dem som har valgt å bli værende i område, og at de tar konflikten med påfallende ro.

Morten Risberg ved frontlinjen i Øst-Ukraina med skuddsikker vest.
Morten Risberg ved frontlinjen i Øst-Ukraina med skuddsikker vest.

Risberg snakket med folk som ikke tror på trusselen om en invasjon fra Russland, selv om de ofte kan høre skyting og tungt artilleri om nettene.

– Den internasjonale trusselen har nok gått over hodet på mange av de lokale. De sammenlikner situasjonen med 2015, da det var daglig bombing utenfor huset.

Risberg forteller at han ble møtt med en usedvanlig gjestfrihet. En dag banket han på døren til en ukrainsk familie som bor på frontlinjen, med kun en elv mellom dem og separatistene. De tok imot den norske journalisten med åpne armer og begeistring.

– Jeg rakk så vidt å banke på døra før han som bodde der vinket meg inn og inviterte meg til å sitte rundt lunsjbordet.

Ukrainerne viste seg å være for det russiske regimet, og Risberg fikk spennende innblikk i hvordan de så på deres situasjon, forteller han.

Pleier du ofte å banke på døra til folk slik?

– Jeg er jo nordmann og har en tendens til å ikke ville være til bry. Men tolken sa at det var helt greit, og han hadde rett, svarer Risberg lattermild.

Dårlige veiforhold

Selv om lokalbefolkningen var imøtekommende, gikk ikke turen til Ukraina uten utfordringer. Da Risberg var ferdig med en arbeidsdag på frontlinjen, skulle ferden egentlig gå til et hotell som tolken hadde bestilt.

Det tolken ikke hadde tatt i betraktning var at hotellet lå i et separatistholdt område på motsatt side av frontlinjen. Neste overnattingsalternativ var 2,5 timer unna, men fordi mesteparten av ruta også lå i separatistområder, måtte de navigere seg gjennom øde småveier i flere timer.

De kom tilslutt fram midt på natten, etter seks timers kjøring på de dårlige veiene.

– Bilkjøring var det som skapte flest logistiske utfordringer denne gangen. Jeg er glad jeg hadde en fikser deler av turen. Jeg er vant til å fikse alt selv, men denne gangen var det til stor hjelp å ha med en som er lokal.

Skriver i isolasjon

Før Risberg skulle til Ukraina fikk han sterk influensa, og han vurderte å avlyse hele turen. Nærmere avreisedagen følte han seg frisk og dro likevel. Da det begynte å klø litt i halsen igjen mot slutten av oppholdet, tenkte Risberg at det kunne være senvirkninger. Men det var det ikke, og han fikk påvist korona da han landet i Norge.

Han sitter nå i isolasjon, men forteller at han kun har milde symptomer og flere saker å skrive ut etter Ukraina-turen. Så langt har VG og Klassekampen publisert hans reportasjer fra reisen.

Fortsetter konflikten i Ukraina å eskalere, har Risberg et ønske om å dra tilbake.

– Nå har jeg akkreditering, kontakter og kjennskap, så det er bare å sette seg på flyet.

Powered by Labrador CMS