Knut Skaslien er jurist i NJ. Foto: Birgit Dannenberg
Knut Skaslien er jurist i NJ. Foto: Birgit Dannenberg

NJ-jurist: – Få betalt først

Kultmags tidligere eiere har vært dårlige betalere mer enn én gang.

Publisert   Sist oppdatert

Torsdag fortalte Journalisten om frilanser Thor A. Nagell som ikke fikk betalt av Kultmags tidligere eier Esben Hoff. Etter at Hoff ble konfrontert med dette, sa han at han ville gjøre opp med en gang og at han særlig prioriterte å betale frilanserne.

Historien Journalisten er blitt fortalt etter at artikkelen vår ble publisert, er en helt annen.

Dommer

For to år siden ble Kultmag og Andrime Forlag trukket i forliksrådet i Oslo av Norsk Journalistlag på vegne av flere frilansere som ikke fikk oppgjøret sitt. Jurist i NJ Knut Skaslien forteller at forlaget fikk en rettskraftig dom mot seg om å gjøre opp. Namsmannen forsøkte så å finne verdier det kunne settes pant i, men det syntes som om forlaget ikke hadde dette.

Det var først da NJ og frilanserne var klar for å ta saken til skifteretten at Hoff reagerte og gjorde opp for seg.

Ifølge Skaslien sammenfaller Nagells historie godt med også det andre frilansere som har levert innhold til Kultmag forteller. Hoff bestiller artikler fra dem, setter dem på trykk og når henvendelser om honorar kommer, ignorerer han dem.

– Han virker useriøs, ingen bør levere stoff til dette selskapet uten å få betalt på forhånd, sier juristen.

Ny sjanse

Anne-Lise Aakervik er en av frilanserne som har måttet trekke Hoff og Andrime Forlag for retten for å få pengene hun hadde krav på. To runder på tre år har Aakervik hatt med Hoff og hans forlag.

Første gangen var i 2004, da viste hun tålmodighet og ventet et år før hun kontaktet NJ som tok saken til forliksrådet. Selv med rettskraftig dom fikk hun ikke pengene sine.

– Det som skjedde den gangen var at jeg la ut en advarsel på frilanslista om at firmaet ikke hadde betalt. Da fikk jeg henvendelser fra flere som hadde problemer med ham. Først da fikk jeg en reaksjon fra Hoff.

Aakervik var på det tidspunktet i kontakt med daglig leder William Dall som lovet penger. Hoff selv kontaktet Aakervik og sa at han ikke kunne forstå at det var gått så langt og ryddet opp i 2005. Da bestemte Aakervik seg for å ikke skrive for Hoff igjen, men den gang ei.

– Så tok han kontakt igjen i 2007 og lurte på om jeg ville ta en sak for ham. Han sa han hadde ryddet opp og lurte på om vi kunne begynne på nytt igjen. Jeg tenkte at jeg kunne gi han en ny sjanse, forteller hun.

Venter fortsatt

Saken Aakervik leverte til Kultmag gikk over ni sider i magasinet. Hun forteller at hun hadde brukt lang tid på research og gjort mange intervjuer til saken. De to hadde avtalt pris for artikkelen og like før jul i 2007 leverte hun artikkelen.

Aakervik forteller at hun ventet svar fra Hoff da magasinet kom ut på nyåret i 2008, men igjen valgte Hoff å unngå frilanserne sine. Da tok Aakervik kontakt med redaksjonssekretæren som sa at hun ville få betalt.

Til slutt sendte hun regning som rekommandert brev hvor Hoff hadde mulighet til å betale innen en viss dato, før saken havnet hos NJ. Brevet kom uåpnet i retur.

– Da tok NJ over saken igjen og det forelå en ny dom fra forliksrådet i november i 2008 som han vedtok. Da fikk de fjorten dager på seg til å betale, det har han ikke gjort. Jeg har fortsatt ikke sett noe til de pengene.

– Vi jobber med saken og gjør så godt vi kan for å få ryddet opp i dette, sier Esben Hoff i en kort kommentar.

– Feighet

Aakervik har gjennom sine seks år som frilanser arbeidet for flere forskjellige oppdragsgivere av forskjellig størrelse. Aldri har hun opplevd tilsvarende som måten Hoff opererer på.

– Det er en feighet i måten han opptrer på med at han ikke svarer.

Hoff eier ikke lenger rettighetene til å gi ut Kultmag, den retten er overtatt av Mentor Medier. Mentor har ingenting med økonomien i Andrime Forlag som skylder Aakervik og Nagell penger.

I 2007 gikk de med et underskudd på 652.000 kroner før skatt. Driftsinntektene summerte seg dette året til nesten 3,1 millioner kroner. I tidsrommet fra 2003 til 2007 har forlaget hatt to år med positive resultat før skatt: I 2004 var overskuddet på 82.000 kroner og året etter på 78.000 kroner.