Frilansskribent og samfunnsdebattant Sara Azmeh Rasmussen som tar et oppgjør med sin politiske fortid i Syria.FOTO: INGAR HAUG STEINHOLT
Frilansskribent og samfunnsdebattant Sara Azmeh Rasmussen som tar et oppgjør med sin politiske fortid i Syria.FOTO: INGAR HAUG STEINHOLT

Fritt Ord-prisen til Sara Azmeh Rasmussen

Får pris på 400.000 kroner for sitt kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk.

Fritt Ords Pris er institusjonens høyeste utmerkelse. Prisbeløpet er på kr 400 000. Med prisen følger Fritt Ord-statuetten, signert Nils Aas.

 Sara Azmeh Rasmussen har de siste fem år markert seg med en særegen stemme i norsk offentlighet. Det er særlig respekten for menneskeverdet som har hennes engasjement.

Uredd debattant

I pressmeldingen fra Fritt Ord heter det at Rasmussen har gått inn i viktige debatter om kvinner og islam, forfølgelse av homofile, og kjønnsidentitet. Hun har også ytret seg sterkt i diskusjoner om surrogati og om barnevern. Kampen for demokrati og reformer i hennes hjemland Syria har berørt henne dypt og resultert i bidrag til den offentlige debatten.

 – Azmeh Rasmussen er en særdeles uredd, velformulert og skarp debattant – noen vil si konfronterende. Hun har ikke gått av veien for å bruke sterke virkemidler, og har heller ikke avstått fra å kritisere bevegelser og organisasjoner hun selv har tilhørt. Hennes virke som offentlig intellektuell henger i høy grad sammen med egne livserfaringer, og preges av en uvanlig klarhet og intensitet.

Fritt Ords styre består av Georg Fr. Rieber-Mohn (styreleder), Grete Brochmann (nestleder), Christian Bjelland, Liv Bliksrud, Guri Hjeltnes, Frank Rossavik og Sigrun Slapgard.

Powered by Labrador CMS