Nils Øy hilser på Erik Schjenken. Foto:Kathrine Geard
Øy: Beløpet til Schjenken blir neppe stående
Oppreisningen er fire ganger høyere enn tidligere tildelt i norsk rett etter tusenårsskiftet.
Ambulansemann Erik Schjenken fremstår selvsikker samtidig som stadig flere pressefolk ankommer rettssalen i Borgarting lagmannsrett. Omsvermet av pressefotografer puster han og hans advokat Carl Bore rolig.
På andre siden av gulvet gjør stedfortredende part John Olav Egeland og AS Dagbladets forsvarer Frode Elgesem siste forberedelser før dommerne ankommer rettslokalet.
Det er snart to år siden Dagbladet fikk en knusende dom mot seg i Oslo tingrett. Avisen ble dømt av retten til å betale det høyeste oppreisningsbeløpet tilkjent de siste 15 årene.
– Mannen som tidlig ble utpekt som drapsmannen i Baneheia, men var uskyldig ble tilkjent 250.000 kroner, forteller generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening.
Han er kalt inn som vitne av AS Dagbladetog er usikker på om dommen fra tingretten blir stående.
Tolkninger
Øy viser til at det går frem av dommen fra tingretten at domstolen har vurdert tolkningen av artikler Schjenkens advokat har plukket ut, ikke Dagbladets hele dekning.
– Retten har lagt til grunn, ser det ut til, Schjenkens egne tolkninger av artiklene i Dagbladet, gjorde advokat Elgesem klart og understreket at pressedekningen fikk en stemoderlig behandling av tingretten.
– Det er ikke pressen som fremsetter rasismepåstander! Det er det andre som gjorde, pressen videreformidlet disse påstandene, poengterte Elgesem i sitt åpningsinnlegg.
Mange vitner
Men før Elgesem slapp til med åpningsinnlegget forsøkte rettens formann Anne Ellen Fossum å rydde i vitnelisten. Noen var fjernet og nye var kommet til i løpet av vinterferien. Særlig mot slutten, forklarte hun.
Blant vitnene som skal støtte oppunder Dagbladets sak er lege Mads Gilbert. Dommeren ønsket å vite hva han kunne fortelle retten.
Jo, forklarte Elgesem, han kunne forklare om akuttmedisinsk behandling.
– Skal vi overprøve det andre instanser har konkludert med, spurte Fossum og viste til kritikken fra Helsetilsynet i Oslo og Akershus, og Statens Helsetilsyns konklusjon om at de to ambulansearbeiderne ikke hadde gjort jobben slik var forventet av dem.
Gråsoner
På tilhørerbenken følger vitne Øy med på det som sies. Før retten settes forteller han at det finnes to, kanskje tre punkter fra dommen som er i gråsonen denne gangen også.
– Da på kommentarplass, ikke i nyhetsartiklene, sier Øy.